x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasadorul rus la UE: Nu vrem să vedem Ucraina în NATO. Ar fi cea mai mare provocare de la căderea Zidului Berlinului

Ambasadorul rus la UE: Nu vrem să vedem Ucraina în NATO. Ar fi cea mai mare provocare de la căderea Zidului Berlinului

10 Sep 2014   •   08:41
Ambasadorul rus la UE: Nu vrem să vedem Ucraina în NATO. Ar fi cea mai mare provocare de la căderea Zidului Berlinului

Rusia se opune vehement intrării Ucrainei în NATO, susţinând că acest lucru ar fi o "provocare fără precedent" la adresa securităţii europene. "Noi nu vrem să vedem Ucraina în NATO. Ucraina în NATO ar fi o provocare fără precedent la adresa securităţii europene, cea mai mare de la căderea Zidului Berlinului", a declarat ambasadorul rus la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov.

Guvernul ucrainean şi-a anunţat la sfârşitul lunii august dorinţa de a relua procesul de aderare la NATO, întrerupt în 2010 de regimul prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici. NATO a lăsat uşa deschisă, cu condiţia ca Kievul să facă "reformele necesare", "să se adapteze standardelor NATO" şi "să îndeplinească toate criteriile", aminteşte AFP, conform Agerpres. În ciuda opoziţiei Moscovei, NATO s-a lărgit deja spre fostele ţări ale blocului comunist, ca Polonia, dar de asemenea în 2004 spre ţările baltice, trei foste republici sovietice.

Cijov a avertizat de asemenea contra unui 'partid de război' în Ucraina.

Un protocol de încetare a focului în douăsprezece puncte a fost încheiat vineri la Minsk între Kiev şi rebelii proruşi pentru a pune capăt celor cinci luni de conflict ce au făcut aproape 2.800 de morţi, potrivit ultimelor cifre ale ONU. De atunci, el este respectat, în ciuda unor incidente.

Luni, UE a aprobat o nouă serie de sancţiuni împotriva Moscovei. Dar cei 28 au convenit să îi acorde câteva zile pentru a decide punerea lor în aplicare, în funcţie mai ales de situaţia de pe teren. O nouă reuniune a ambasadorilor lor la UE este programată miercuri.

"Mesajul nostru către UE este următorul: nu subminaţi procesul de pace prin susţinerea partidului de război în Ucraina", a declarat Cijov. Potrivit diplomatului rus, acest "partid de război" - ai cărui responsabili el nu i-a precizat - s-ar opune preşedintelui Petro Poroşenko, "interesat de reuşita încetării focului", mai ales în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare.

"Doar Consiliul de Securitate al ONU are dreptul să impună sancţiuni', a insistat diplomatul. Cele impuse de UE Rusiei sunt 'nedrepte şi perfide', deoarece sunt 'bazate pe ipoteza că Rusia este o parte în conflict', ceea ce 'nu a fost niciodată, nu este şi nu va fi niciodată cazul", a mai spus Cijov.

×