x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasadorul Rusiei la Chişinău: Imperiul rus a stat la baza formării statului român! (Video)

Ambasadorul Rusiei la Chişinău: Imperiul rus a stat la baza formării statului român! (Video)

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Oct 2009   •   00:00
Ambasadorul Rusiei la Chişinău: Imperiul rus a stat la baza formării statului român! (Video)

La şcoală sau în lecturile de acasă am bagat permanent la cap că la baza acestei naţii au stat dacii şi romanii. Apoi, că statul a fost făurit de al de Cuza sau Mihai Viteazul. Unii, cum ar fi Ştefan cel Mare şi Mircea cel Bătrân au stat scut şi pavăză în faţa ofensivei otomane spre est. Mai nou, aflăm că tot ceea ce ştim este greşit. Rusia a început să ne spună că ea a stat la baza formării statului român!



Disertaţia ambasadorului Rusiei la Chişinău a pornit de la dorinţa noii puteri de peste Prut, de a introduce Istoria Românilor ca materie de studiu în şcoli. Deranjat de acest tupeu al moldovenilor, ambasadorul Valeri Kuzmin a profitat de festivitatea de inaugurare a "Zilelor Literaturii şi Spiritualităţii Ruse în Moldova" şi s-a apucat să împrăştie palme morale în stânga şi în dreapta. Toate îndreptate împotriva României şi istoriei sale! "Istoria Românilor îmi place, dar nu-mi place cursul de istorie a românilor care a fost predat în această ţară timp de mai mulţi ani. Acest curs este bazat pe rusofobie şi pe stereotipuri anti-ruseşti, în timp ce imperiul rus a stat la baza formării statului român. Fără bărbăţia soldaţilor ruşi, dominaţia turcilor ar fi putut dura poate încă sute de ani şi nu se ştie care ar fi fost soarta mai multor naţiuni din Balcani", a tunat Kuzmin, citat de CurajTv. În fine, glumind amar, am spune că dacă în unele manuale de istorie a fost sau este posibil să învăţăm despre Andreea Esca, atunci am putea găsi pe cineva care să îl lase pe Kuzmin să îşi încerce talentele literar-istorice într-un tratat de istorie în care "glorioasa armată rusă" ne-a păzit de invazia otomană (sic!).

Peste Prut, ideea studierii Istoriei Românilor în şcoli este îmbrăţişată diferit de oamenii politici. Dacă premierul Vlad Filat şi preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, îşi doresc acest lucru, în schimb, Marian Lupu - oferta AIE la preşedenţia Moldovei - doreşte ca elevii să studieze doar Istoria Moldovei.


×