x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe AMBASADORUL SUA - Lupta împotriva corupţiei nu a fost o cruciadă personală

AMBASADORUL SUA - Lupta împotriva corupţiei nu a fost o cruciadă personală

de Mihaela Matachita    |    24 Oct 2008   •   00:00
AMBASADORUL SUA - Lupta împotriva corupţiei nu a fost o cruciadă personală

Lupta împotriva corupţiei nu a fost "cruciada personală condusă de Nicholas Taumban", ci "o prioritate a guvernului şi preşedintelui SUA, a UE şi a ONU", a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, în discursul de final al mandatului său.



Referindu-se la problema corupţiei în România, ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, a subliniat că actele de corupţie nepedepsite scad credibilitatea unei democraţii, frânează creşterea economică şi investiţiile. Într-un stat de drept, doar un sistem juridic independent, fără intervenţii politice, poate înlătura corupţia, a adăugat Nicholas Taubman. Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege, nimeni nu trebuie să fie mai prejos de lege şi toate cele trei puteri din stat (executivul, legislativul şi sistemul judiciar) trebuie să aibă capacitatea de contrabalansare pentru a evita ca una dintre ele să domine. Reformarea Constituţiei "trebuie începută cu dorinţa de a asculta şi a lua în considerare toate opiniile şi continuă cu cristalizarea acestora într-un document viu care, cu acordul declarat al românilor, să poată fi schimbat", a adăugat Taubman.

Ambasadorul a arătat  că "un guvern care răspunde cu adevărat nevoilor românilor va avea curajul de a reforma sistemul" de sănătate. Situaţia nemulţumitoare din România "este, în parte, rezultatul incapacităţii sistemului naţional de sănătate de a asigura românilor servicii medicale de calitate", a mai spus ambasadorul. Taubman a avertizat că decizia tinerilor de a părăsi ţara are un impact "mai devastator asupra indicilor demografici decât îl are speranţa de viaţă", iar România îşi cedează capitalul uman altor ţări.

BECHTEL E OK

Ambasadorul a criticat infrastructura rutieră din România, dar, întrebat în legătură cu criticile la adresa companiei Bechtel, a spus că aceasta construieşte autostrada la timp.

UN PARTENERIAT SPECTACULOS

Ambasadorul Taubman a declarat că parteneriatul SUA-România a evoluat spectaculos. Cele două ţări "au acelaşi punct de vedere asupra politicilor militare şi economice", a spus Nicholas Taubman, amintind printre cele mai mari realizări din ultimii trei ani deschiderea unei noi fabrici Ford la Craiova.

Până la numirea noului ambasador, care va fi făcută cel mai devreme în martie, interimatul va fi asigurat de Jerry Guthrie-Corn, însărcinat cu afaceri.

×
Subiecte în articol: externe ambasadorul