x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amendă record a UE pentru gigantul „Google”

Amendă record a UE pentru gigantul „Google”

de Şerban Mihăilă    |    20 Iul 2018   •   11:35
Amendă record a UE pentru gigantul „Google”
Sursa foto: Jennifer Jacquemart/EU/ Jennifer Jacquemart

În cea mai mare amendă dată vreodată unei companii, Uniunea Europeană a penalizat gigantul IT american „Google” cu cinci miliarde de dolari, deoarece i-a obligat pe producătorii de smartphone-uri care utilizează sistemul de operare „Android” să  preinstaleze aplicația de căutare „Google” și browserul său, „Chrome”. Forul european susține că practicile „Google” restricționează competiția și reduc opțiunile consumatorilor.

 „Amenda noastră vizează trei tipuri de restricții pe care «Google» le-a impus producătorilor de smartphone-uri și operatorilor telecom pentru a se asigura că acest trafic de internet de pe smartphone-urile «Android» să fie direcționat pe motorul de căutare «Google». Compania a utilizat «Android» ca pe un instrument pentru a-și consolida dominația pe piață”, a afirmat Comisarul european pentru Competiție, Margrethe Vestager. „Aceste practici au făcut ca rivalii să nu aibă nicio șansă să inoveze și să câștige piața. «Google» a refuzat consumatorilor europeni avantajele unei concurențe pe această piață, iar asta este ilegal în conformitate cu normele UE antitrust”, a precizat Vestager. „Acestă decizie va schimba piața smartphone-urilor”, susține comisarul, precizând că, de acum înainte, „Android” trebuie să le ofere consumatorilor alternative. UE afirmă că „Google” le-a cerut producătorilor să preinstaleze aplicația sa de căutare și browserul „Chrome”. Fără acestea, telefoanele nu aveau acces la „Play Store”. Europenii mai acuză „Google” că a plătit anumiți producători de smartphone-uri și operatori telecom, cerându-le să preinstaleze aplicația sa de căutare pe dispozitive. Nu în ultimul rând, UE susține că „Google” a împiedicat producătorii ce doreau să instaleze aplicațiile sale să vândă vreun smartphone care să ruleze o altă versiune de „Android” decât cea aprobată de compania americană. Vestager a recunoscut însă că sistemul de operare „Android” nu-i oprește pe consumatori să descarce un alt motor de căutare sau un alt browser. Cu toate acestea, doar 1% din utilizatori descarcă un alt motor de căutare și numai 10% folosesc alt browser decât cel preinstalat. „Google” are la dispoziție 90 de zile pentru a-și schimba modul de operare pe piață, în caz contrar gigantul IT urmând să fie supus unor penalități mai mari. Dacă „Google” nu va respecta decizia Comisiei Europene, atunci va trebui să efectueze plăți de neconformitate de până la 5% din cifra de afaceri zilnică a „Alphabet”, compania mamă a „Google”. „Alphabet” a avut însă, anul trecut, venituri de peste 110 miliarde de dolari și, din această perspectivă, amenda nu pare să afecteze compania.

Impactul asupra pieței

Cu toate că „Google” își permite să plătească amenda UE cu ușurință, decizia ar putea zdruncina modelul de business al companiei, care se bazează pe cedarea sistemului său de operare, în schimbul oportunității de a vinde publicitate și alte produse. Mai mult, susțin specialiști citați de „ABC News”, sistemul „Android” ar putea fi afectat. Astfel, în viitor, producători de smartphone precum „Samsung” sau „LG” ar putea fi obligați să plătească pentru a utiliza versiunea de „Android” dezvoltată de „Google” pe telefoanele lor, crescând prețurile pentru consumatori. Producătorii ar putea lucra în parteneriat, oferind alte aplicații, precum „Microsoft Bing” sau „Here Maps”.

«Google» va face apel, susținând că sistemul său gratis de operare a dus la prețuri scăzute pentru telefoane și a creat competiție pentru «Apple»

„ABC News”

×
Subiecte în articol: amenda record google