x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe AMENINŢĂRI FĂRĂ PRECEDENT! Ar putea începe războiul din oră în oră. Ce ţară este în pericol

AMENINŢĂRI FĂRĂ PRECEDENT! Ar putea începe războiul din oră în oră. Ce ţară este în pericol

de Agerpres    |    25 Aug 2013   •   11:47
AMENINŢĂRI FĂRĂ PRECEDENT! Ar putea începe războiul din oră în oră. Ce ţară este în pericol
Pentagonul este pregătit să pună în aplicare o intervenţie militară în Siria, dacă preşedintele Barack Obama va ordona acest lucru, a afirmat duminică secretarul apărării american, Chuck Hagel, potrivit Reuters.

Hagel a reiterat afirmaţiile Casei Albe conform cărora SUA încă investighează presupusa utilizare de către guvernul sirian a unor arme chimice împotriva civililor. În acelaşi timp, a precizat că armata americană, care îşi repoziţionează forţele navale în Marea Mediterană pentru a-i da preşedintelui opţiunea unei lovituri armate, este pregătită să acţioneze dacă i se cere.

'Preşedintele Obama i-a cerut Departamentului Apărării să pregătească opţiuni pentru toate eventualităţile. Am făcut acest lucru şi suntem gata să punem în aplicare orice opţiune, în cazul în care acesta (Obama) decide asupra uneia din aceste opţiuni', a afirmat secretarul apărării într-o conferinţă de presă la Kuala Lumpur, în cadrul unei vizite de o săptămână în Asia.

Surse din domeniul securităţii americane şi europene au afirmat că SUA şi agenţiile de informaţii aliate au făcut o evaluare preliminară potrivit căreia forţele siriene au utilizat arme chimice, iar ONU a cerut acces pe teren pentru a investiga aceste acuzaţii.

Hagel a participat la o întâlnire, sâmbătă, între preşedintele american şi echipa sa de securitate naţională pe subiectul Siriei. Întrebat, după întâlnire, dacă este convins că au fost utilizate arme chimice în această ţară, secretarul apărării a răspuns: 'Noi, împreună cu aliaţii noştri, continuăm să evaluăm informaţiile
şi detaliile acestor informaţii privind utilizarea de arme chimice'.

'Nu aş merge mai departe pe acest subiect până nu obţinem mai multe informaţii, bazate pe fapte', a continuat Hagel.

Casa Albă este sub presiune după ce opoziţia siriană a acuzat regimul de efectuarea, miercurea trecută, a unui atac la scară mare, cu arme chimice, care ar fi ucis cel puţin 1.000 de persoane. În urmă cu un an, preşedintele american a afirmat că utilizarea unor astfel de arme ar reprezenta o 'linie roşie' pentru SUA.

Regimul sirian neagă în bloc şi îi acuză pe inamicii săi rebeli că ei înşişi au folosit arme chimice în apropiere de Damasc.

×
Subiecte în articol: razboi siria statele unite ale americii