x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amenințări teroriste la Opera din Sydney. Teroriștii au pus ochii pe Australia

Amenințări teroriste la Opera din Sydney. Teroriștii au pus ochii pe Australia

09 Sep 2016   •   11:21
Amenințări teroriste la Opera din Sydney. Teroriștii au pus ochii pe Australia
Sursa foto: pixabay.com

Un tânăr de 18 ani a fost arestat şi acuzat astăzi după ce a rostit ameninţări extremiste în apropierea Operei din Sydney, unul dintre obiectivele pe care gruparea jihadistă Stat Islamic le-a cerut susţinătorilor ei să le aibă în vedere în mod special pentru eventuale atentate, transmite AFP. 

Potrivit poliţiei, tânărul a fost reperat în faţa faimoasei clădiri a Operei din metropola australiană în timp ce lansa ameninţări cu caracter extremist, spun martorii. El a fost acuzat oficial pentru 'ameninţare cu distrugerea sau avarierea unei clădiri' şi ar urma să apară în faţa unei instanţe în această după-amiază. 

Liderii Statului Islamic (SI) par să fi pus ochii pe Australia și îndeamnă adepții mișcării teroriste să execute atentate în diverse spații publice frecventate de localnici și turiști. În urmă cu câteva zile, o revistă a SI tradusă în limba engleză, le-a cerut simpatizanţilor săi să aibă în vedere mai multe obiective publice din Australia şi să ucidă cât mai mulţi oameni. ''Ucideţi-i la stadionul de Melbourne, la cel din Sydney, la Opera din Sydney şi chiar în propriile lor grădini'', se afirmă în articolul respectiv, scrie Agerpres.

Îndemnul la atac vine în urma uciderii lui Ezzit Raad, un terorist din Australia, racolat ulterior de Statul Islamic și ucis săptămâna trecuta în cadrul raidurilor aeriene din Siria.

Michael Keenan, ministrul consultant pe teme de contra-terorism din cabinetul premierului australian, crede că apelul făcut de liderii grupării SI la jihadiștii aflați în Australia nu este decât un semn că Statul Islamic a început să piardă teren în fața ofensivei militare declanșate de coaliția internațională, relatează business24.ro. Premierul australian Malcolm Turnbull declarase marţi că în Australia ameninţarea teroristă este 'reală'. Conform autorităţilor de la Canberra, în ultimii doi ani au fost dejucate zece tentative de atentat în această ţară. 

×