x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO S-a simulat un atac nuclear asupra Casei Albe!

VIDEO S-a simulat un atac nuclear asupra Casei Albe!

17 Apr 2018   •   15:01
VIDEO S-a simulat un atac nuclear asupra Casei Albe!

Oamenii de stiinta au simulat, pe calculator, explozia unei incarcaturi de cinci kilograme de uraniu puternic imbogatit in centrul capitalei americane. Iata scenariul inchipuit de expertii americani.

 

Intr-o zi de mai, la 11,15 dimineata, masina teroristilor, disimulata intr-o furgoneta de distributie absolut banala, se opreste la o intersectie din centrul Washingtonuluil. Unul dintre sinucigasi rasuceste comutatorul, detonand dispozitivul infernal, a carei putere este de trei ori mai mica decat bomba Little Boy, aruncata de americani la Hiroshima. Uraniul necesar fusese furat cu cateva saptamani in urma.

Deasupra orasului cu o populatie de 730.000 de oameni, se ridica o minge de foc. Institutii cunoscute in intreaga lume, precum Casa Alba sau Capitoliul sunt pur si simplu spulberate de unda de soc. Sunt distruge toate cladirile aflate pe o raza de un kilometru de epicentru.

In plus, toate aparatele electronice, in special telefoanele mobile, sunt scoase din functiune pe o raza de cinci kilometri. Se opreste sistemul de alimentare cu energie electrica a orasului, transportul in comun. Principalele strazi sunt acoperite, practic, de trupurile celor morti si raniti.

Mingea de foc se transforma intr-un nor-ciuperca. Impins de vant in directia Mariland, el are insa timp suficient pentru a imprastia praf radioactiv pe toata suprafata zonei afectata de explozie. Strazile si drumurile se umplu de oamenii care isi cauta cu disperare rudele, incercand sa ajunga la spitale sau sa iasa din oras. 

Acest scenariu NPSC1 a fost elaborat in SUA inca din anii 1950. Pe baza lui, militarii americani si serviciile de urgenta intocmesc planuri de actiune in cazul unui atac nuclear. In secolul 21, NPSC1 a fost pus in format digital. Programul scris pentru "Ziua judecatii" prevede actiuni pentru fiecare dintre locuitorii Washingtonului si pentru eventuale situatii de criza.

Scenariu

×