x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii dau în ruși, doborând un bombardier sirian care ataca aliați

Americanii dau în ruși, doborând un bombardier sirian care ataca aliați

de Şerban Mihăilă    |    20 Iun 2017   •   09:10
Americanii dau în ruși, doborând un bombardier sirian care ataca aliați

Ministerul rus de Externe consideră incidentul „un act de agresiune” *Moscova suspendă protocolul de prevenire a incidentelor aeriene în Siria

Pentru prima oară de la declanșarea războiului din Siria, un avion de luptă american a doborât un aparat de zbor militar sirian. Incidentul, petrecut în provincia Raqqa, ultimul bastion al rezistenței jihadiste pe teritoriul Siriei, marchează, de asemenea, o altă premieră: este prima dată când un avion american doboară un aparat de zbor cu pilot, după campania militară din Kosovo, din 1999.

„Intențiile și acțiunile ostile fățișe ale forțelor regimului de la Damasc împotriva coaliției și partenerilor noștri din Siria, care luptă legitim contra Stat Islamic, nu vor fi tolerate”, a tunat scurt Pentagonul, ieri, după ce un avion de luptă american „F/A-18E Super Hornet” a doborât, duminică seară, un bombardier sirian de tip „SU-22”. „În conformitate cu regulamentele angajamentului de luptă și măsurile de autoapărare colectivă ale coaliției, avionul sirian a fost doborât imediat”, mai precizează comunicatul Departamentului american al Apărării, citat de BBC. Incidentul s-a petrecut la sud de Raqqa, capitala de facto a organizației teroriste Stat Islamic (SI), de unde contingentele din Forțele Democratice Siriene (FDS), aliate cu americanii și formate din combatanți arabi și kurzi , au lansat, la începutul lunii, asaltul final asupra jihadiștilor din oraș. Trupele proguvernamentale siriene, care luptă la rândul lor contra jihadiștilor, nu participă la ofensiva contra militanților SI din Raqqa, însă au atacat prin surprindere pozițiile FDS. Mai mult, deși comandanții americani i-au avertizat pe omologii lor ruși să oprească atacul declanșat de aliații Moscovei, un avion de luptă sirian a început să-i bombardeze pe luptătorii din FDS, scrie BBC. Bombardierul avea să fie doborât, la scurt timp, de avionul militar american.

Rusia suspendă acordul cu SUA

Ministerul rus al Apărării a anunțat că suspendă, începând de ieri, acordul cu SUA privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria, a informat agenția Interfax, citată de Reuters. Potrivit agenției, Rusia va considera ținte orice fel de aparate de zbor care survolează zonele din Siria unde operează forțele aeriene ruse. Ministerul Apărării de la Moscova a mai precizat că SUA nu au folosit canalul de comunicare cu Rusia înainte de a doborî un avion aparținând regimului de la Damasc.

Ministrul adjunct  de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a calificat doborârea avionului sirian drept „un act de agresiune și de susținere a terorismului”. La rândul său, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a spus că SUA trebuie să respecte integritatea teritorială a Siriei și să se abțină de la acțiuni unilaterale în această țară.

Protocolul dintre aviațiile militare americană și rusă, cu reguli pentru evitarea incidentelor în Siria, era în vigoare din 2015. Ambele părți efectuează misiuni de bombardament asupra pozițiilor SI. Memorandumul bilateral recomanda utilizarea de către piloți a unor frecvențe radio comune și preconiza crearea unei linii secundare de comunicații la sol, în cazul inițierii vreunei acțiuni de luptă. Rusia mai suspendase acordul, după un atac cu rachete al SUA.

×
Subiecte în articol: americani rusi