x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii deschid un nou capitol în istoria aeronavală: Un AVION FĂRĂ PILOT apuntează pentru prima dată pe un portavion! (VIDEO)

Americanii deschid un nou capitol în istoria aeronavală: Un AVION FĂRĂ PILOT apuntează pentru prima dată pe un portavion! (VIDEO)

11 Iul 2013   •   08:54
Americanii deschid un nou capitol în istoria aeronavală: Un AVION FĂRĂ PILOT apuntează pentru prima dată pe un portavion! (VIDEO)

US Navy a anunţat o premieră în istoria aeronavală: Un prototip de avion fără pilot invizibil pe radar, X-47B, a apuntat pentru prima dată pe portavionul american USS George W Bush! Avionul, mult mai autonom decât actualele avioane fără pilot Reaper sau Predator, "operează autonom în timpul zborului şi atunci când se apropie de navă dar ofiţerul de apuntare are un control digital graţie unui buton de întrerupere în caz de probleme", a explicat căpitanul de navă Jaime Engdahl.

Avionul X-47B, care nu are ampenaj, este dotat cu un motor cu reacţie şi are o formă de "aripă de liliac" pentru a-i creşte capacităţile de invizibilitate pe radar. Acesta a fost conceput în 2007 de firma americană Northrop Grumman, care construieşte şi avionul fără pilot de observare Global Hawk.

Aeronava are o anvergură de 19 metri şi o lungime de 12 metri. În acest stadiu este doar un prototip şi va fi nevoie de mulţi ani până la intrarea în serviciul operaţional al US Navy al avioanelor fără pilot.

×