x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii isi fac planuri de retragere

Americanii isi fac planuri de retragere

15 Mai 2004   •   00:00

„Este clar ca nu putem sa ramanem intr-o tara in care nu suntem bineveniti." Afirmatia-surpriza ii apartine administratorului american interimar al Irakului, Paul Bremer. Potrivit AFP, Bremer a evocat fara retinere ieri posibilitatea retragerii fortelor americane din Irak.

LAVINIA TUDORAN

LUPTE GRELE. Analistii straini sustin ca era de asteptat ca americanii sa se gandeasca la o eventuala retragere, din moment ce nu au reusit sa securizeze, intr-un an, Irakul. Confruntarile cu radicalii devin tot mai violente. Unul dintre punctele de foc este orasul sfant siit Najaf, aflat in centrul Irakului. Si ieri s-au auzit aici explozii puternice, dupa o serie de schimburi de tiruri intre militiile liderului siit, Moqtada Sadr, si militarii coalitiei.

ELIBERARE. Pe de alta parte, fotografiile cu abuzarea detinutilor irakieni de la inchisoarea Abu Ghraib din Bagdad de catre militarii SUA au facut inconjurul lumii si au provocat dezgust. Chiar daca sunt deja anchetati mai multi vinovati in acest scandal, americanii mai au de facut multe pentru a-si reface imaginea dorita, de pacificatori. Un prim pas a fost deja facut ieri, cand un numar de 315 prizonieri irakieni de la Abu Ghraib au fost eliberati.

×
Subiecte în articol: externe