x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii își schimbă politica fată de consumul de canabis. Procurorul general a anulat 5 decrete emise de Obama

Americanii își schimbă politica fată de consumul de canabis. Procurorul general a anulat 5 decrete emise de Obama

05 Ian 2018   •   13:07
Americanii își schimbă politica fată de consumul de canabis. Procurorul general a anulat 5 decrete emise de Obama

Departamentul de Justiție al SUA a inversat, joi, politica oficială care a tolerat inițiativele privind legalizarea vânzării de canabis pentru uz recreațional, la trei zile după ce statul California a lansat cea mai mare piață reglementată din lume cu produse care conțin acest drog, relatează AP.

Anunțând o "revenire la statul de drept", procurorul general Jeff Sessions a anulat cinci decrete emise de Administrația Barack Obama care descurajau aplicarea legilor federale în acest caz, care situează canabisul drept un drog la fel de periculos precum heroina.

"Misiunea Departamentului de Justiție este să pună în aplicare legile Statelor Unite, iar îndrumările anterioare subminau statul de drept și capacitatea partenerilor noștri locali, de stat și federali să-și îndeplinească această misiune", a declarat Sessions.

Procurorul general al SUA nu a cerut în mod expres măsuri represive asupra vânzării și consumului de canabis, dar le-au transmis procurorilor federali că pot acționa după cum consideră că este potrivit.

"Noua politică îi va face pe procurori să folosească principiile stabilite anterior, care le oferă toate instrumentele necesare pentru a distruge organizațiile infracționale, pentru a face față crizei crescânde a drogurilor și pentru a combate crimele violente din întreaga țară", a mai spus Jeff Sessions.

Șase state americane au legalizat vânzarea de canabis pentru uz recreațional: California, Colorado, Washington, Oregon, Alaska și Nevada. Massachusetts și Maine sunt pe cale să urmeze acest exemplu în cursul anului.

Locuitorii au dreptul să cumpere maximum 28 de grame de canabis brut o dată. Persoanele cu afecțiuni specifice pot cumpăra cantități nelimitate, dar trebuie să prezinte o rețetă și cardul de sănătate.

Zeci de magazine recent licențiate au fost deschise la începutul anului în California, pentru persoanele majore (cel puțin 21 de ani) care vor să experimenteze efectele psihoactive ale canabisului.

În condițiile în care California are o populație oficială de aproximativ 40 de milioane de locuitori, peste o cincime dintre americani trăiesc acum în zone în care canabisul este legal pentru cumpărare în scop recreațional, chiar dacă rămâne clasificat drept drog ilegal în conformitate cu legislația SUA.

Piața de canabis din California este evaluată de către majoritatea experților la câteva miliarde de dolari anual și se așteaptă să genereze cel puțin un miliard de dolari pe an în veniturile fiscale.

×
Subiecte în articol: canabis marijuana