x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii nu mai vor în războaiele altora

Americanii nu mai vor în războaiele altora

de Şerban Mihăilă    |    05 Noi 2019   •   09:41
Americanii nu mai vor în războaiele altora
Sursa foto: Spc. Markus Bowling/1st Stryker Brigade Combat Team,

Atât veterani din US Army, care și-au riscat viețile în războaiele din Afganistan și din Irak, cât și restul cetățenilor americani se opun în număr tot mai mare intervenționismului extern, ce domină încă doctrina politică de la Washington. „Numeroase vieți sunt irosite pentru un scop pe care nu l-am atins niciodată”, sunt de părere aceștia, părând să-i dea dreptate președintelui Trump, care a anunțat recent o retragere americană de amploare din Orientul Mijlociu.

 

Prestigiosul grup de reflecție „Pew Research Center”, cu sediul în Washington, a dat publicității concluziile unui sondaj asupra uneia dintre cele mai dezbătute teme din societatea americană: utilitatea intervențiilor militare americane în afara granițelor SUA. Potrivit studiului, 64% dintre veterani și 62% din restul cetățenilor americani consideră că războiul din Irak „nu a meritat”. Doar 33% dintre veterani și 32% dintre ceilalți cetățeni americani văd utilitatea acestui război. În privința conflictului din Afganistan, 58% dintre veterani și 59% dintre ceilalți americani declară că acesta „nu a meritat”. La polul opus s-au plasat 38% dintre veterani și 36% din restul cetățenilor americani. În privința campaniei militare din Siria, 55% dintre veterani și 58% dintre ceilalți americani consideră că aceasta „nu merită”. În schimb, 42% dintre veterani și 36% dintre ceilalți americani afirmă că războiul din Siria este util. Într-o serie de interviuri acordate publicației „The New York Times”, veteranii au explicat de ce susțin intenția președintelui Donald Trump de a pune capăt „războaielor fără sfârșit” din Orientul Mijjlociu, care au costat sute de mii de vieți, așa după cum s-a exprimat șeful Casei Albe. „Una peste alta, au fost irosite vieți și s-au pierdut bani, timp și efort pentru un scop pe care nu l-am atins niciodată”, a declarat Tyler Wade, un tânăr de 31 de ani, care a primit decorația militară „Purple Heart” pentru merite deosebite în timpul conflictului din Afganistan, scrie publicația americană, citată de site-ul „Breitbart”. Un alt veteran spune că militarii americani s-au înrolat pentru a-și apăra țara de teroriști și nu pentru a reconstrui alte state și a rămâne acolo până la redobândirea stabilității acestora. „Ne-am înrolat să ne apărăm țara. Nu ne-am înrolat să construim școli pentru fete în provincia Al Anbar. Am avut prieteni uciși sau răniți în misiune și nu este clar nici acum pentru ce”, a adăugat el.

Sute de mii de vieți irosite

Fostul președinte american, George W. Bush, a condus Statele Unite la război în Afganistan și în Irak, amintește „Breitbart”. Peste 4.500 de americani au fost uciși în Irak, dintre care 3.500 în misiuni de luptă, iar aproximativ 205.000 de cetățeni irakieni au murit în război, începând din martie 2003. În total, războaiele „dinastiei Bush” în Irak și în Afganistan, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, precum și intervenția din Pakistan s-au soldat cu moartea a circa 500.000 de oameni, între care 7.000 de militari americani desfășurați în zonele de conflict.

Timp de aproape două decenii am irosit mii de vieți americane și sute de miliarde de dolari pentru a afla că nu există o soluție militară la conflictul din Afganistan”.

Amber Smith, veteran american

 

×