x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii nu vor să lanseze "covoare de bombe" împotriva ISIS pentru că ar fi "contrar valorilor SUA"

Americanii nu vor să lanseze "covoare de bombe" împotriva ISIS pentru că ar fi "contrar valorilor SUA"

01 Feb 2016   •   22:09
Americanii nu vor să lanseze "covoare de bombe" împotriva ISIS pentru că ar fi "contrar valorilor SUA"

A lansa un covor de bombe asupra zonelor aflate sub controlul grupării Statul Islamic (SI) în Siria şi Irak, cum sugerează unii dintre aspiranţii la Casa Albă, este contrar valorilor Statelor Unite, a afirmat luni comandantul forţelor armate în regiune, citat de AFP.

"Avem obligaţii în baza legilor privind conflictele armate. Problema nu este doar de a câştiga războiul, ea este şi de a şti cum ajungi la acest lucru", a declarat într-o videoconferinţă de la Bagdad, în Irak, general-locotenentul Sean MacFarland.

"Lovituri fără discernământ, în care să nu facem distincţie între a ucide nevinovaţi şi a ucide combatanţi, aceasta este pur şi simplu contrar valorilor noastre", a adăugat comandantul coaliţiei internaţionale antijihadiste, implicându-se în campania electorală din SUA.

În ultimele săptămâni, adversari militarişti ai planului preşedintelui Barack Obama pentru a înfrânge SI - care se concentrează asupra bombardamentelor aeriene şi operaţiunilor ţintite ale forţelor speciale - au lansat apeluri pentru măsuri în forţă chiar cu riscul de a ucide mai mulţi civili în acest război soldat până în prezent cu sute de mii de morţi.

În fruntea acestor colerici figurează senatorul de Texas Ted Cruz, candidat la învestitura republicană, care în decembrie a afirmat că forţele americane trebuie să lanseze covoare de bombe asupra califatului autoproclamat al SI din Siria şi Irak.

Bombardarea sistematică a unei regiuni este exact tactica pe care Rusia este acuzată că o desfăşoară în Siria cu campania sa paralelă de lovituri aeriene pentru susţinerea regimului Bashar Al-Assad, a subliniat generalul american. "La ora actuală, avem avantajul moral şi trebuie să îl păstrăm", a mai spus el.

Generalii americani au recunoscut moartea a numai 21 de civili de la începerea, în urmă cu 18 luni, a campaniei de lovituri aeriene, deşi au fost lansate aproape 10.000 de bombe în regiune. Unii critici afirmă că numărul victimelor din rândul civililor este mai ridicat, în timp ce forţele americane laudă precizia bombelor lor sofisticate.

×
Subiecte în articol: isis daesh siria