x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii paralizează rachetele iraniene

Americanii paralizează rachetele iraniene

de Şerban Mihăilă    |    24 Iun 2019   •   11:30
Americanii paralizează rachetele iraniene

Comandamentul militar cibernetic al SUA a lansat un atac devastator asupra sistemului de computere care coordonează rachetele controlate de Corpul Gărzilor Revoluţionare din Iran, trupele de elită ale armatei iraniene. Atacul, ordonat direct de președintele Donald Trump, a dezactivat rețelele informatice care controlează rachetele și lansatoarele de rachete deținute de iranieni. Ofensiva cibernetică este un răspuns la doborârea unei drone americane.

 

Războiul cibernetic contra sistemelor iraniene de armament a fost lansat joia trecută, după doborârea unei drone americane deasupra Strâmtorii Ormuz, în spațiul aerian internațional. Șeful Casei Albe, Donald Trump, a preferat această opțiune, în locul unor raiduri aeriene directe asupra teritoriului iranian, susțin rapoarte oficiale americane, citate, ieri, de BBC. Atacul informatic al SUA a dezactivat sistemele de computere care controlează rachetele și lansatoarele de rachete iraniene, susțin „The Washington Post” și AP. Campania declanșată contra rețelelor de computere gestionate de Corpul Gărzilor Revoluţionare din Iran (CGRI) este o ripostă, atât la doborârea dronei americane, cât și la atacurile asupra petrolierelor din zona strâmtorii strategice Ormuz, puse de administrația de la Washington pe seama Teheranului, a scris, la rândul său, „The New York Times”. Potrivit cotidianului american, acțiunea departamentului cibernetic al Pentagonului a avut scopul de a paraliza rachetele  Iranului pentru o perioadă limitată de timp. Nu există însă o confirmare independentă asupra pagubelor produse sistemelor iraniene de rachete, remarcă BBC. Ofensiva cibernetică americană fusese pregătită inițial cu câteva săptămâni înainte, ca o soluție de răspuns la atacurile contra petrolierelor internaționale, în condițiile în care prin Strâmtoarea Ormuz trece zilnic o cincime din producția mondială de petrol. Două oficialități militare americane citate de AP au declarat, sub protecția anonimatului, că acțiunea a primit încuviințarea directă a președintelui Trump. Ofensiva declanșată de Comandamentul Cibernetic al SUA a fost o demonstrație a strategiei militare informatice agresive, dezvoltată de administrația Trump. În ultimele luni, oficialitățile americane s-au axat pe o serie de operațiuni cibernetice de amploare contra adversarilor din spațiul virtual. Potrivit unor rapoarte ajunse în mâinile presei americane, aceste operațiuni au fost declanșate în special împotriva Rusiei și Chinei.

Și Iranul atacă SUA

Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a avertizat, sâmbătă, că Iranul și-a intensificat atacurile cibernetice pe teritoriul SUA. Citat de BBC, Christopher Krebs, directorul Agenției americane de Protecție pentru Infrastructură și Securitate Cibernetică, a declarat că „o activitate informatică nocivă” a fost lansată asupra industriei și agențiilor guvernamentale americane de către „actori ai regimului iranian și aliații acestora”, scrie BBC. Potrivit „The Washington Post”, Iranul a mai încercat să pirateze informatic și sistemele de navigare ale Marinei SUA.    

 

„Introducem sancţiuni suplimentare majore contra Iranului (…) Iranul nu poate avea arme nucleare!”

Donald Trump

×