x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amnesty: Drepturile omului din Brazilia, ameninţate în timpul mandatului preşedintelui Bolsonaro

Amnesty: Drepturile omului din Brazilia, ameninţate în timpul mandatului preşedintelui Bolsonaro

21 Mai 2019   •   20:30
Amnesty: Drepturile omului din Brazilia, ameninţate în timpul mandatului preşedintelui Bolsonaro

Preşedintele brazilian de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, a luat în primele cinci luni de mandat măsuri care ameninţă drepturile omului, potrivit unui raport publicat marţi de Amnesty International, relatează AFP.

"Am urmărit îndeaproape guvernul său şi, din păcate, îngrijorările noastre încep să fie justificate: Preşedintele a luat măsuri care ameninţă dreptul la viaţă, sănătate, libertate şi pământ", a spus directoarea Amnesty în Brazilia, Jurema Werneck, citată în raport.

Potrivit ONG-ului , două decrete care relaxează criteriile de acordare a permiselor de deţinere sau de port-armă "pot contribui la creşterea numărului de omucideri'' într-o ţară care este deja una dintre cele care înregistrează cele mai multe acte de violenţă din lume, cu aproape 64.000 de oameni ucişi în 2017.

Rata de omucidere este de 31 la 100.000, de trei ori peste pragul definit de ONU pentru violenţa endemică.

Amnesty a criticat, de asemenea, proiectul de lege anti-criminalitate prezentat Congresului de către ministrul Justiţiei şi Siguranţei Publice Sergio Moro, care, în opinia directoarei Amnesty Jurema Werneck, ''legitimează o politică de securitate bazată pe utilizarea forţei letale''.

Una dintre aceste măsuri extinde în special noţiunea de legitimă apărare pentru poliţişti. Dacă această lege este votată, agenţii forţelor de ordine nu vor putea fi urmăriţi penal dacă folosesc arma din dotare din cauza "fricii, a unei situaţii neaşteptate sau a unei emoţii violente".

ONG-ul şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de drepturile indigenilor, subliniind faptul că "multe comunităţi ancestrale ale căror teritorii nu au fost încă recunoscute sunt în pericol".

Amnesty subliniază faptul că una dintre primele decizii ale guvernului Bolsonaro a acordat responsabilitatea pentru delimitarea terenurilor rezervate indigenilor Ministerului Agriculturii, ceea ce ar echivala în opinia detractorilor săi cu a livra aceste teritorii agro-comerţului.

O comisie parlamentară a decis la începutul lunii mai că această atribuire ar trebui să revină din nou Fundaţiei Naţionale Indiene (Funai), organism care depinde de Ministerul Drepturilor Omului. Amnesty îşi reiterează totuşi îngrijorarea, întrucât Bolsonaro a luat decizia de atribuire sub forma unei Măsuri provizorii ce trebuie votată de parlamentari în şedinţă plenară.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: brazilia drepturile omului bolsonaro