x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ancheta în cazul Schumacher s-a clasat, fără urmări. Ce spune Romain Grosjean despre accident

Ancheta în cazul Schumacher s-a clasat, fără urmări. Ce spune Romain Grosjean despre accident

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    17 Feb 2014   •   16:37
Ancheta în cazul Schumacher s-a clasat, fără urmări. Ce spune Romain Grosjean despre accident
Sursa foto: VALDRIN XHEMAJ/EPA/Intact Images

Justiţia franceză a exclus luni orice responsabilitate penală a unei terţe părţi în accidentul la schi suferit de multiplul campion de Formula 1 Michael Schumacher, ceea ce nu împiedică eventuale acţiuni în civil, în timp ce starea de sănătate a fostului campion german rămâne incertă, relatează Le Parisien.
“Procedura de anchetă deschisă pe 29 decembrie asupra cauzelor şi circumstanţelor accidentului de schi suferit de Michael Schumacher în aceeaşi zi la Meribel a fost clasată fără urmări la 12 februarie”, a anunţat luni într-un comunicat procurorul responsabil de caz, Patrick Quincy.

Nicio infracţiune

“Nicio infracţiune nu a fost reţinută împotriva vreunei persoane. Accidentul s-a produs într-o zonă din afara pârtiei. Semnalizarea, balizajul, jaloanele şi informaţiile existente despre limitele acestei pârtii au fost conform cu normele în vigoare”, a adăugat procurorul, excluzând orice responsabilitate a staţiunii Meribel, una din cele mai bine cotate din Alpii francezi.
Nici primăria localităţii, nici reprezentanţii domeniului schiabil nu au putut fi contactaţi, pentru a oferi o reacţie presei la aflarea veştii.

Clasarea nu este o surpriză

France Presse comentează că această clasare a anchetei nu este o surpriză. Cu ocazia conferinţei de presă organizate la 8 ianuarie, procurorul din Albertville a subliniat că multiplul campion mondial de Formula 1 a decis în mod deliberat să schieze în afara pistei, între o pistă “roşie” şi o pistă “albastră” din staţiunea Meribel.
Acesta declarase deja că normele de balizaj a pistelor au fost respectate, excluzând implicit principalul reproş susceptibil de a fi făcut reprezentanţilor staţiunii.
Ancheta a mai îndepărtat şi orice implicare a celor care au închiriat echipamentul de schi pe care îl utiliza Schumacher.
Un jandarm a adăugat, în cursul conferinţei de presă, că pilotul german, un foarte bun schior, evolua într-o manieră absolut normală pentru un astfel de teren, înlănţuind mici viraje, pentru a-şi putea controla ritmul.

Purtătoarea de cuvânt nu era la curent

Decizia Parchetului nu împiedică, totuşi, familia Schumacher să ia în calcul eventual acţiuni în civil.
Purtătoarea de cuvânt a familiei, Sabine Kehm, a declarat, pentru France Presse, că nu era la curent cu clasarea dosarului, adăugând că nu doreşte să comenteze acest fapt.
În vârstă de 45 de ani, pilotul german de Formula 1, spitalizat la terapie intensivă la CHU Grenoble, se află încă în faza de trezire treptată, constând în diminuarea sedativelor care îi sunt administrate, a declarat Kehm.
Această fază de trezire a fost anunţată la 30 ianuarie, la o lună după ce fostul campion mondial a căzut la schi şi a fost trecut în comă artificială, după ce a suferit leziuni craniene difuze şi grave.
Familia lui Michael Schumacher continuă să creadă cu tărie în vindecarea sa, acordând întreaga sa încredere în echipa de medici care îl are în îngrijire pe acesta, a subliniat Kehm.
Starea reală a sănătăţii fostului pilot de F1 ridică însă mari semne de întrebare. Familia este extrem de zgârcită în oferirea de detalii despre aceasta, iar purtătoarea de cuvânt cere periodic presei să se abţină să mai pună presiune asupra medicilor, pentru a afla detalii.
Acum zece zile, spitalul din Grenoble a fost nevoit să demintă un zvon privind moartea fostului campion, care a circulat pe reţelele de socializare, inflamând Internetul.
Săptămâna trecută, cotidianul german Bild a scris că Schumacher a contractat şi o infecţie pulmonară, precizând că consecinţele acesteia asupra sănătăţii campionului sunt imprevizibile. Kehm a refuzat să comenteze “aceste speculaţii”.

Mesajul lui Grosjean
Într-un interviu acordat cotidianului Le Figaro, Romain Grosjean face referire la teribilul accident la schi a cărui victimă a căzut Schumacher. Francezul, care-l stimează enorm pe multiplul campion german, mărturiseşte că a fost şocat în momentul în care a aflat despre accident, scrie eurosport.fr.
“A fost un şoc enorm. Ne-am dat seama imediat că e ceva grav. Am respectat solicitarea familiei, să-i lăsăm în pace. Sper că va reuşi să depăşească situaţia”, a declarat acesta.
“Am început să mă uit la Formula 1 în 1994, anul în care a fost declarat campion mondial pentru prima oară. A fost şi sezonul în care Ayrton Senna a murit. Au fost primele mele amintiri puternice legate de acest sport, pe care îl descopeream la opt ani, în faţa televizorului”, mărturiseşte acesta.
“Michael este un luptător, un om care a ştiut să stimuleze oamenii din jurul lui şi să avanseze continuu. Este un campion imens, care trăieşte pentru sport”, apreciază Grosjean.
Grosjean, care este şi el tată, ca şi Schumacher, adaugă că acest accident suferit de idolul său nu-l face să se mai gândească la riscurile meseriei sale de pilot de Formula 1. Contractul său cu echipa pentru care concurează îi interzice practicarea schiului, ceea ce ar fi fost cazul şi la Schumacher, dacă ar mai fi pilotat. “Pericolele fac parte din viaţa noastră. Ştiu că la fiecare start, la fiecare Grand Prix, ceva rău se poate întâmpla. Dar când mă întorc în maşină, nu mă mai gândesc la nimic. Nu mă gândesc decât la pilotaj şi la cum să fac ce pot mai bine”, a mai spus Grosjean.

×