x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anchetă la CIA. Agenţia este acuzată că ar fi spionat împotriva Senatului american

Anchetă la CIA. Agenţia este acuzată că ar fi spionat împotriva Senatului american

06 Mar 2014   •   08:10
Anchetă la CIA. Agenţia este acuzată că ar fi spionat împotriva Senatului american

În CIA este în curs o anchetă internă demarată în urma suspiciunii că agenţia ar fi spionat colaboratori parlamentari ai Senatului american care investigau controversatul program secret al interogatoriilor prin tortură utilizate în anii 2000, informează AFP, citată de Agerpres.

Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei Informaţiilor, a confirmat conţinutul unui articol apărut marţi în New York Times care relata că inspecţia generală a CIA a deschis o anchetă după ce unii parlamentari s-au plâns că anumiţi colaboratori ai lor, abilitaţi în secretul Apărării, erau supravegheaţi de CIA.

Cotidianul cita un responsabil anonim, care relata că CIA a reuşit să penetreze reţeaua informatică a Senatului utilizată de aceşti colaboratori pentru a-şi redacta lungul raport, aprobat cu uşile închise în decembrie 2012 de comisie, care a conchis că înfiinţarea unor centre clandestine de interogare a fost o 'teribilă eroare'.

Raportul confidenţial, care se întinde pe 6.000 de pagini şi care este rezultatul a trei ani şi jumătate de anchetă, conchide că tehnicile de interogare forţată - ca simularea înecului - nu au dus la obţinerea unor informaţii importante, ca de pildă să permită localizarea lui Osama ben Laden, ucis în 2011 în Pakistan. Până în prezent, acest document nu a fost declasificat.

Supravegherea acestor persoane de către CIA marchează o înăsprire a tensiunilor între lumea informaţiilor şi comisia care o tutelează, căreia - potrivit Constituţiei - serviciile trebuie să-i dea socoteală.

'Nu se poate tolera aşa ceva într-o democraţie, există o separare a puterilor', a declarat republicanul John McCain, exprimându-şi consternarea faţă acţiunea CIA, dacă aceasta se va confirma.

×
Subiecte în articol: cia senatul american ancheta spionaj