x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anchetă ONU privind achiziția de mașini de lux de către Phenian

Anchetă ONU privind achiziția de mașini de lux de către Phenian

13 Mar 2019   •   11:12
Anchetă ONU privind achiziția de mașini de lux de către Phenian

Experţii ONU mandataţi cu aplicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Coreei de Nord anchetează mai multe achiziţii de autoturisme de lux făcute recent de către Phenian, în contradicţie cu interdicţiile care afectează ţara din 2013, informează AFP. 

'Nord-coreenii pot avea tot ceea ce îşi doresc. Ei obţin ce este mai bun atunci când au nevoie', remarcă Hugh Griffiths, care a coordonat în ultimii cinci ani grupul de experţi ONU pentru Coreea de Nord. 

Vehicule de lux au fost văzute în posesia nord-coreenilor în 2018 şi 2019 la întâlniri internaţionale implicându-l pe preşedintele Kim Jong Un, indică un raport ONU publicat marţi integral, după o serie de scurgeri de informaţii în presă la începutul lunii februarie. 

În documentul lor, experţii ONU consideră că numeroasele sancţiuni economice internaţionale sunt 'ineficiente', având în vedere eludările acestora de către Phenian prin multiple subterfugii. Anchete sunt în curs de desfăşurare, precizează ei, pentru a încerca să se afle în ce mod nord-coreenii au reuşit să procure maşinile de lux. 

Analizând fotografiile cu un Rolls-Royce Phantom utilizat de către Kim Jong Un, constructorul britanic al autoturismului a estimat că vehiculul a fost fabricat între 2012 şi 2017 la uzina sa din Goodwood. Mai multe autoturisme Mercedes au plecat dintr-un port din California spre Hong Kong, la cererea unui om de afaceri chinez având legături cu regimul de la Phenian, au stabilit anchetatorii. 

Compania Toyota se apără în cazul exporturilor sale de maşini Lexus spre Coreea de Nord, apreciind că acestea au fost cumpărate probabil de către intermediari. 

Într-o anexă la rezoluţia sa adoptată în 2013, reluată sau completată în toate textele coercitive ale ONU care au urmat, Naţiunile Unite detaliază bunurile de lux interzise să fie furnizate Coreei de Nord. 

În plus faţă de menţiunile referitoare la bijuterii, perle şi pietre preţioase, inclusiv diamante, safire, rubine şi smaralde, pe lista stabilită de către ONU figurează iahturi, automobile de lux şi maşini de curse. 

Printre alte eludări notorii ale sancţiunilor, există numeroase transbordări de încărcături (cărbune, petrol etc.) între nave pe mare. 'Este o nebunie ceea ce petrece în prezent în apele internaţionale' în jurul Coreei de Nord, afirmă Hugh Griffiths, vorbind despre 'anarhie', potrivit AFP.

AGERPRES

×