x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Andrej Duda a fost investit pentru al doilea mandat de președinte al Poloniei

Andrej Duda a fost investit pentru al doilea mandat de președinte al Poloniei

06 Aug 2020   •   14:45
Andrej Duda a fost investit pentru al doilea mandat de președinte al Poloniei
Sursa foto: Hepta

Andrej Duda a fost investit pentru al doilea mandat de președinte al Poloniei. În sala de plen a parlamentului au fost luate măsuri de protecție sanitară, fiind stabilite locuri goale între participanți. Unii parlamentari din opoziţie nu au participat la ceremonie, relatează DPA.

Partidele din Coaliția CIvică au vrut să protesteze împotriva șefului statului, pe care îl acuză de încălcarea Constituției. 

Dintre cei prezenţi la investire, mai mulţi deputaţi de stânga au ridicat exemplare din Constituţie şi au purtat măşti de protecţie în culorile curcubeului, simbol al comunităţii LGBT (minorităţile sexuale - lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali), în semn de opoziție față de Andrej Duda.  

Parlamentarii din partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) au scandat în favoarea preşedintelui.

În discursul inaugural, Duda a cerut unitate şi cooperare, indiferent de divergenţele politice.

"Problemele polonezilor sunt cele mai importante pentru mine, a afirmat acesta. El a precizat că familia, securitatea, locurile de muncă, investiţiile şi demnitatea sunt prioritățile mandatului său.

Totodată, el a apreciat prezența ridicată la vor și a spus că democrația în această țară este mai puternică decât oricând.

Andrej Duda este naționalist conservator și a fost ales cu 51% din voturi. El s-a pronunțat în campanie împotriva comunității LGBT. Polonezii, majoritar catolici, l-au ales la o diferenţă de peste 10% faţă de contracandidatul din turul al doilea, primarul pro-european, Rafal Trzaskowski. 

×
Subiecte în articol: andrej duda Polonia