x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel și Heiko Maas lansează un apel la continuarea luptei împotriva antisemitismului

Angela Merkel și Heiko Maas lansează un apel la continuarea luptei împotriva antisemitismului

27 Ian 2019   •   16:30
Angela Merkel și Heiko Maas lansează un apel la continuarea luptei împotriva antisemitismului
Sursa foto: www.tobiaskoch.net

Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul de externe Heiko Maas au cerut duminică continuarea luptei împotriva antisemitismului, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, relatează dpa. 

"Această zi este o şansă pentru noi să ne amintim ce pot face fanatismul rasial, ura şi lipsa de umanitate", a precizat Merkel într-un podcast video. 

Fiecare individ "are responsabilitatea de a se asigura că arătăm toleranţă zero faţă de antisemitism, inumanitate, ură şi fanatism rasial", a spus Merkel. 

"Din nefericire, acest lucru este din nou de mare urgenţă în vremea noastră", a adăugat şefa guvernului federal german. 

Între timp, Heiko Maas a cerut o nouă abordare în învăţarea oamenilor despre Holocaust. 

"Avem nevoie de noi abordări pentru a face faptele istorice utile în prezent", a scris el într-un editorial publicat în ediţia de duminică a ziarului Die Welt. 

El a spus că pe viitor istoria ar trebui abordată nu numai ca o cale de rememorare a unor evenimente trecute, ci şi ca un mod de înţelegere a lor. 

Maas a recunoscut că perioada nazistă şi Holocaustul devin în timp tot mai îndepărtate. "Pentru cineva născut astăzi, 'Noaptea de cristal' (1938) este la fel de îndepărtată cum era perioada cancelarului Bismarck (1871) când m-am născut eu. Asta schimbă modul în care astfel de evenimente sunt rememorate", a spus el. 

Sinagogile şi afacerile deţine de evrei în Germania au fost jefuite şi incendiate pe 9 noiembrie 1938, moment care a devin cunoscut sub numele "Noaptea de cristal". 

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului marchează uciderea a şase milioane de evrei în lagărele morţii naziste. Trupele sovietice au eliberat lagărul de concentrare de la Auschwitz pe 27 ianuarie 1945. 

Reflectând asupra unui recent sondaj publicat de CNN potrivit căruia 40% dintre tinerii întrebaţi ştiu foarte puţin despre Holocaust, Maas a spus: "Cultura noastră a amintirii începe să pălească". 

El a caracterizat cifra drept una "şocantă" şi a spus că Germania trebuie să adopte măsuri pentru a menţine vii "amintirile celor care au trecut personal prin lucruri incomprehensibile".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: angela merkel antisemitism Heiko Maas