x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel vrea gata declarația politică privind Brexitul în cel mult 48 de ore

Angela Merkel vrea gata declarația politică privind Brexitul în cel mult 48 de ore

21 Noi 2018   •   23:15
Angela Merkel vrea gata declarația politică privind Brexitul în cel mult 48 de ore

Angela Merkel a amenințat că nu mai face summit Brexit dacă negocierile nu se încheie în 48 de ore.

Cancelarul Germaniei a transmis prin diplomații săi de la Bruxelles că nu este dispusă să negocieze duminică, atunci când liderii UE și Theresa May se întâlnesc. Acum, May și Juncker trebuie să cadă de acord asupra formei finale a declarației politice la finalul întâlnirii de miercuri, pentru a fi gata de publicare joi dimineața. Documentul decide viitorul relației dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană.

Cele două părți deja sunt de acord cu acordul de retragere care are 585 de pagini. Acesta acoperă subiecte precum drepturile cetățenilor, decontarea financiară de 39 de miliarde de lire și granița cu Irlanda. Negociatorii au continuat să lucreze la declarația politică, o schiță de 7 pagini care a fost publicată săptămâna trecută.

Germania este frustrată de încercările Franței, Danemarcei, Olandei și Belgiei de a introduce mai multe garanții pentru accesul la apele teritoriale britanice.

Spania a cerut o asigurare că Gibraltarul nu va intra în discuție decât în cazul în care Madridul își dă acordul. Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a zis că nu își dă acordul duminică fără o asemenea garanție.

Liderii celorlalte 27 de state membre UE se vor întâlni duminică dimineață.

Merkel a spus că guvernul său este gata să își dea acordul pentru Brexit, dar a zis că este îngrijorată de intențiile Spaniei.

„Știm cât de dificile sunt discuțiile în Marea Britanie, dar pot spune că Germania va fi de acord cu documentul” a spus ea. „Încă avem o obiecție la adresa Spaniei. Nu pot spune exact cum vom rezolva problema, dar sper că se va rezolva duminică”.

„Dorim – și este în interesul nostru – să avem o relație bună cu Regatul Unit și în viitor”.

 

×