x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anglia va primi doar imigrantii harnici

Anglia va primi doar imigrantii harnici

28 Apr 2004   •   00:00

Pe cei care cred ca emigrarea in Marea Britanie le va aduce o multime de beneficii, fara a ridica un deget, ii asteapta o mare supriza. Premierul Blair le-a pregatit restrictii celor care nu vor sa munceasca.

ANA ILIE

Prim-ministrul britanic, Tony Blair, a anuntat ieri ca imigrantii care nu isi gasesc locuri de munca in Marea Britanie nu vor mai beneficia de locuinte sociale.

Colacul de salvare

Pentru ca in ultima vreme a fost criticat intens pentru ca s-a razgandit in privinta organizarii referendumului de trecere la moneda unica europeana euro, Blair s-a gandit ca o pozitie ferma in privinta imigratiei i-ar putea salva atat cariera politica, cat si sprijinul acordat la urne Partidului Laburist. Si ca sa le-o ia inainte celor care se tem ca extinderea Uniunii Europene (UE), la 1 mai, va duce la un flux nefiresc de mare de imigranti, Blair a trasat noile linii ale politicii in domeniu, intr-un discurs tinut la Confederatia Industriei Britanice din Londra.

Suntem si noi vizati

Noua politica vizeaza nu numai cele 10 tari central si est-europene care se integreaza in UE la sfarsitul acestei saptamani, ci si pe cetatenii provenind din Romania si Bulgaria. Blair crede ca pentru toate persoanele care vin in Marea Britanie din aceste tari trebuie sa fie aplicata o politica „dura dar corecta", de pe urma careia vor avea de beneficiat nu numai imigrantii, ci mai ales britanicii. „Nu vom fi nici fortareata, dar nici o usa deschisa. (...) Vom inaspri sistemul de imigrare si ne vom ocupa de abuzuri, astfel incat sa mentinem sprijinul public pentru o migrare controlata si selectiva, in beneficiul Marii Britanii", a avertizat Blair.

Un subiect fierbinte pentru romani si bulgari

Blair s-a decis sa puna piciorul in prag dupa ce ministrul Imigratiei, Beverley Hughes, si-a dat demisia, in urma scandalului cu privire la modul suspect in care mii de romani si bulgari au primit vize pentru Marea Britanie in baza unor dosare falsificate. La scurt timp, ministrul britanic de Interne, David Blunkett, a adoptat un pachet de masuri antiimigrationiste dure. Astfel, strainii care vor sa se casatoreasca in Marea Britanie vor fi verificati la un birou special, pentru a se evita casatoriile de forma. In plus, va fi redus numarul angajatilor din statele nemembre UE in agricultura, domeniul spitalicesc si in cel al procesarii hranei.
×
Subiecte în articol: externe