x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ankara confiscă bunurile omului de afaceri turc de origine iraniană

Ankara confiscă bunurile omului de afaceri turc de origine iraniană

02 Dec 2017   •   08:31
Ankara confiscă bunurile omului de afaceri turc de origine iraniană

Procuratura din Turcia a dispus confiscarea bunurilor omului de afaceri turc de origine iraniană Reza Zarrab care, în cursul unui proces la New York, l-a implicat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan în încălcarea embargoului american impus Iranului, a anuntat agenţia Anadolu.

 

Procurorul din Istanbul a precizat ca masura este parte a unui anchete care il vizeaza pe Reza Zarrab, cetăţean turc de origine iraniană, acuzat de "spionaj" în favoarea unui stat străin, alaturi de alte 22 de persoane, printre care fiica magnatului, potrivit publicatiei Hurriyet.

Arestat la Miami în martie 2016, Zarrab, cu afaceri in domeniului aurului, este martorul-cheie într-un proces deschis la New York al unui şef al băncii publice turce Halkbank, Mehmet Hakan Atilla, acuzat că a ajutat Iranul în încălcarea sancţiunilor americane impuse Republicii Islamice.

Joi, în cea de-a doua zi a depoziţiei sale, Zarrab a afirmat că, în octombrie 2012, premierul de la acea data, Erdogan a dat "instrucţiuni" pentru ca alte două bănci turce să poată participa, de asemenea, la stratagema în care Halkbank juca rolul central pentru a încălca sancţiunile impuse Iranului.

Premierul turc, Binali Yildirim, şi-a exprimat speranţa că Zarrab va reveni asupra mărturiei împotriva preşedintelui Erdogan, prim-ministru la acea dată, pe care a numit-o "o eroare". Miercuri, Zarrab a mai spus că i-a plătit zeci de milioane de euro mită ministrului economiei din momentul faptelor, Zafer Caglayan.

În faţa instanţei, omul de afaceri, cunoscut până atunci în Turcia pentru stilul de viaţă luxos şi soţia sa o celebră cântăreaţă, a oferit detalii despre cum a ajutat la convertirea banilor din hidrocarburile iraniene plasaţi la Halkbank în aur. Pretiosul metal era transportat în valize la Dubai, apoi revândut în valută nedetectabilă guvernului iranian.

Ankara susţine că acest proces este "politic" şi nu mai are nimic "legal". "Obiectivul este de a încolţi Turcia (...) Este de a pune în dificultate economia turcă", a declarat premierul Yildirim, apreciind, totodata, ca justiţia americană este instrumentalizată de reţeaua predicatorului Fethullah Gulen, bestia neagră a Ankarei, cu scopul de păta imaginea Turciei şi a preşedintelui Erdogan.

Gulen, care trăieşte în America, este acuzat de Ankara că a pus la cale puciul eşuat din iulie 2016 împotriva lui Erdogan, ceea ce predicatorul dezminte, scrie agerpres.

×