x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ANSA: Lui Berlu i s-a ridicat parţial imunitatea

ANSA: Lui Berlu i s-a ridicat parţial imunitatea

de Anca Aldea    |    Carmen Plesa    |    13 Ian 2011   •   21:41

Magistraţii Curţii Constituţionale au anulat parţial, joi, imunitatea judiciară de care beneficiază premierul Silvio Berlusconi, a anunţat agenţia de ştiri ANSA.  Ceea ce înseamnă că şeful guvernului ar putea fi forţat să se prezinte la procesele în care este acuzat de corupţie, fraudă fiscală, declaraţii false şi finanţări ilegale ale partidelor politice, informează Deutsche-Welle. Potrivit DW, această decizie le va permite judecătorilor care vor prezida procesele în care este acuzat Berlusconi să decidă dacă premierul poate fi sau nu obligat să se prezinte la aceste procese. Până acum, legea spunea că toţi miniştrii, inclusiv premierul, se pot sustrage de la prevederile legale dacă ar fi fost implicaţi în vreun proces juridic.

Joi, Curtea a decis că Berlusconi n-ar putea invoca în mod automat "imposibilitatea legitimă", care i-ar permite să nu se prezinte în faţa justiţiei cât timp se află în fruntea Executivului. Potrivit agenţiei Ansa, în octombrie 2011 Parlamentul va decide dacă Berlusconi va beneficia sau nu de imunitate, în conformitate cu legile statului. Ansa subliniază că cei 15 magistraţi ai Curţii constituţionale ar fi eliminat caracterul automat care îi permitea premierului să evite orice prezentare în faţa justiţiei. Berlusconi face obiectul mai multor procese, însă două dintre acestea (unul în care este acuzat pentru fraudă fiscală ? Mediaset şi altul pentru mită ? Mediatrade-RTI) au fost suspendate anul trecut când premierul a devenit dintr-o dată imun în faţa legii.

Unii analişti sunt de părere că noua decizie a Curţii Constituţionale va atrage după sine alegeri anticipate. Alţi analişti consideră că, inevitabil, Berlusconi şi oamenii lui vor găsi modalitatea potrivită de a se sustrage de la procedurile legale pentru a scăpa basma curată. 

×