x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comoara de la Antikythera: Cel mai vechi calculator din istorie a zăcut pe fundul mării timp de două milenii (VIDEO)

Comoara de la Antikythera: Cel mai vechi calculator din istorie a zăcut pe fundul mării timp de două milenii (VIDEO)

03 Oct 2012   •   16:20
Comoara de la Antikythera: Cel mai vechi calculator din istorie a zăcut pe fundul mării timp de două milenii (VIDEO)

În anul 1900, o echipă de scafandri a găsit pe fundul marii, lângă mica insulă grecească Antikythera, epava unei corabii scufundate. Printre obiectele scoase din adâncuri s-a numărat şi un dispozitiv ciudat. Deşi, iniţial, s-a crezut că era un instrument de navigaţie, arheologii au concluzionat că este vorba despre un calendar astronomic extrem de complicat, un "computer" antic pentru calcule de astronomie, scrie The Guardian.

Epava unde a fost găsit este încă învăluită în mister şi va fi din nou în atenţia oamenilor de ştiinţă. Multe obiecte zac încă pe fundul mării, iar acum scafandrii se vor întoarce la epavă să o cerceteze. Echipa de arheologi va fi grecească, iar şeful ei va fi americanul Brendan Foley, specializat în arheologie marină. Misiunea va dura trei saptamani, iar noile echipamente de scufundare vor permite cercetătorilor să investigheze atent epava.

Între 1900 şi 1901, scafandrii greci au scos la lumină o serie de artefacte uimitoare, inclusiv arme, bijuterii, mobilier sau statui care au ajuns apoi la Muzeul de Arheologie din Atena.

Însă descoperirea cea mai importantă a grecilor a fost acest dispozitiv, despre care istoricii spus că ar fi fost făcut de filosoful Posidonius sau de celebrul Arhimede.

Oamenilor de ştiinţă le-a luat peste o sută de ani ca să decodeze mecanismele interioare în final dispozitivul dezvăluind un ceasornic sofisticat folosit pentru calcule în astronomie.

Perioada din care datează a fost stabilită în jurul anului 100 i.Hr.

Partea din faţă a dispozitivului are inscripţii în greaca veche, acestea conţinând lunile anului şi semnele zodiacale, dar şi indicatii astronomice privind poziţia unor stele.

Jacques-Yves Cousteau a vizitat epava pentru ultima oară în 1978, dar nu a găsit nicio rămășită suplimentară a Mecanismului Antikythera, scrie Wikipedia. Profesorul Michael Edmunds de la Universitatea Cardiff, care a condus cel mai recent studiu al mecanismului, a declarat: "Acest aparat este pur și simplu extraordinar, singurul lucru de acest gen. Designul este frumos, astronomia sa este riguroasă... Cine a făcut mecanica acestui lucru a făcut-o extrem de atent... în termeni de valoare istorică consider că acest mecanism este mai valoros decât Mona Lisa".

×