x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Presupusele critici aduse politicienilor de către Zlatko Dalic nu sunt reale. Scrisoarea deschisă, creată de Igor Premuzic

Presupusele critici aduse politicienilor de către Zlatko Dalic nu sunt reale. Scrisoarea deschisă, creată de Igor Premuzic

18 Iul 2018   •   16:18
Presupusele critici aduse politicienilor de către Zlatko Dalic nu sunt reale. Scrisoarea deschisă, creată de Igor Premuzic

Presupusa scrisoare deschisă care ar fi fost scrisă de selecționerul Zlatko Dalic, a fost de fapt experimentul unui croat pe nume Igor Premuzic.

Croatul spune că la începutul textului său scrie că este o scrisoare concepută într-o lume paralelă însă publicațiile din Croația au transformat textul într-o știre ”reală”, știre apoi care a fost preluată de mai toate publicațiile din Balcani dar și de agențiile de știri MTI din Ungaria și Agerpres din România.

VEZI AICI SCRISOAREA CROATULUI

________________________________________________________

Știrea Agerpres:

Selecţionerul Croaţiei, Zlatko Dalic, a anunţat că premiul de 23 milioane euro, care va fi primit de jucători pentru performanţa de la Cupa Mondială din Rusia va avea ca destinaţie o fundaţie care susţine copiii, relatează ziarul AS. 

Zlatko Dalic, într-o scrisoare deschisă publicată înaintea sărbătoririi la Zagreb a vicecampioanei mondiale, le-a cerut politicienilor să nu profite de acest succes pentru a-şi face imagine şi a confirmat că premiul de 23 milioane euro va fi vărsat unei fundaţii care să-i ajute cu o vacanţă la ţărmul Adriaticii pe copiii care nu au văzut niciodată marea. 

În scrisoarea sa, Dalic a amintit că ţara sa este cea mai săracă din Uniunea Europeană, cu al treilea cel mai mic PIB după Bulgaria şi România: ''Croaţia este o ţară din care milioane de persoane au plecat în ultimii 20 de ani. Azi, în Croaţia, pensionarii noştri nu reuşesc să-şi acopere necesităţile de bază, tinerii nu-şi pot permite educaţia, sănătatea se prăbuşeşte, iar sistemul judiciar este corupt şi protejează marele capital. Le cer politicienilor şi tuturor reprezentanţilor autorităţilor care au dus poporul în infernul mizeriei, al disperării şi al sărăciei, să nu se apropie de selecţionata Croaţiei. Nu sunteţi bineveniţi în vestiarul nostru, nu vrem să facem fotografii şi să avem contact cu voi. Sunteţi cei care au făcut din Croaţia cel mai sărac popor din Europa. Avem copii care nu au văzut marea niciodată, iar Croaţia are mai mult de 1.000 de km de coastă. Avem copii care sunt înfometaţi în pat, pentru că părinţii lor, şomeri, nu au ce să le dea de mâncare. Oamenii care au făcut acest lucru din ţara noastră nu sunt bineveniţi. Respectaţi decizia noastră, nu purtaţi tricouri de fotbal şi nu vă folosiţi de succesul nostru pentru promovarea voastră. Pentru că veţi submina valoarea muncii noastre''. 

Dalic a precizat că toţi jucătorii au fost de acord să-şi doneze premiile de la Mondial către o fundaţie care va finanţa vacanţe la mare pentru copiii care nu au văzut niciodată Adriatica: ''Componenţii echipei naţionale sunt alături de poporul din Croaţia şi vom face tot ce putem să ajutăm, dincolo de victoriile noastre. Toţi copiii croaţi vor avea şansa să petreacă cel puţin 7 zile pe coasta Adriaticii. Asta putem face cel puţin pentru copiii defavorizaţi''. 

Croaţia a fost învinsă de Franţa cu 4-2 în finala Cupei Mondiale din Rusia, disputată la Moscova pe 15 iulie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: zlatko dalic igor premuzic fake news