x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anul lui Barack Obama

Anul lui Barack Obama

de Irina Cristea    |    30 Dec 2009   •   00:00
Anul lui Barack Obama
Sursa foto: Philippe Wojazer/Reuters



Barack Obama şi Michael Jackson sunt numele de care se leagă câteva dintre cele mai importante evenimente ale anului pe cale să se încheie, în viziunea agenţiei France Presse.

Într-un clasament al celor mai semnificative evenimente ale anului 2009, realizat de agenţia France Presse, numele preşedintelui american Barack Obama figurează în dreptul câtorva dintre momentele ce-au avut un impact considerabil. Este vorba despre învestitura primului preşedinte de culoare la Casa Albă şi despre atribuirea Premiului Nobel pentru Pace, în condiţiile în care mandatul lui Obama abia începuse.

Încheierea ofensivei israeliene în Fâşia Gaza este unul dintre evenimentele care au marcat începutul anului. Operaţiunea de 22 de zile, soldată cu peste 1.400 de morţi palestinieni, majoritatea civili, şi numai 13 israelieni, dintre care trei civili, a luat sfârşit la 18 ianuarie. Două zile mai târziu, Barack Obama, în vârstă de 47 de ani, devine primul preşedinte de culoare al Statelor Unite. El a anunţat retra­gerea majorităţii mili­tarilor americani până la sfârşitul lui august 2010 şi demobilizarea totală până la sfârşitul lui 2011 şi s-a adresat direct liderilor iranieni, pro­punându-le depăşirea celor 30 de ani de conflict.

PANDEMIE ŞI TRAGEDII
La 24 aprilie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţă existenţa a câ­teva sute de cazuri de gripă A/H1N1, cu 60 de morţi în Mexic, iar în iunie stabi­leşte nivelul 6 de alertă în faţa gri­pei, considerată pandemie mondială, pri­ma din secolul al XXI-lea. Tot la 1 iu­nie, zborul AF 447 al companiei Air France, pe ruta Rio-Paris, a dispărut deasupra Oceanului Atlantic la scurt timp de la decolare. Bilanţul tragediei - 228 de morţi, cauzele - necunoscute.

La 12 iu­nie, preşedintele iranian în exerciţiu, Mahmoud Ahmadinejad, a fost reales la capătul unui scrutin marcat de acu­zaţii de fraudă. Manifestaţii ale opo­zi­ţiei au fost reprimate dur de autorităţi, arun­când ţara în cea mai gravă criză politică din ultimii 30 de ani. La 25 iu­nie, decesul surprinzător al lui Michael Jackson, în vârstă de 50 de ani, în urma unui stop cardiac, face înconjurul lu­mii, în con­diţiile în care artistul era aş­­teptat din nou pe scenă cu o serie de 50 de spectacole, după aproape zece ani de tăcere.
La 9 octombrie Barack Obama pri­meşte Premiul Nobel pentru Pace.

La 19 noiembrie, premierul belgian, Herman Van Rompuy, este desemnat primul preşedinte al UE. Un alt eveniment important a avut loc între 7 şi 18 de­cembrie - conferinţa de la Copen­ha­ga, sub egida ONU, la care au luat par­te delegaţiile a 192 de state, în încercarea de a ajunge la un acord care să per­mită limitarea încălzirii globale şi evitarea modi­ficărilor climatice majore.

×
Subiecte în articol: externe