x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aparare cu cantec - BAE Systems este cercetata si in Cehia

Aparare cu cantec - BAE Systems este cercetata si in Cehia

de Anca Aldea    |    21 Feb 2007   •   00:00
Aparare cu cantec - BAE Systems este cercetata si in Cehia

Anchetatorii suedezi investigheaza Compania Saab, la care BAE Systems detine 20% din actiuni, pentru acuzatii de mita in legatura cu contractele pe care consortiul le-a incheiat cu Armata Britanica in Cehia, scrie cotidianul britanic Financial Times.

Ziarul aminteste ca in 2001 BAE si Saab au castigat o licitatie organizata de Ministerul ceh al Apararii pentru achizitionarea a 24 de avioane de lupta Gripen (fabricate in Suedia), pentru suma de 60 miliarde de coroane cehe (circa 21 de miliarde de euro). Praga a anulat achizitia in 2002. BAE ar fi trimis, prin intermediul filialei din Insulele Virgine, sume foarte mari destinate unor oficiali de la Praga.

La randul sau, Politia ceha a deschis o ancheta la solicitarea Biroului pentru Fraude Majore (SFO) din Marea Britanie, institutie care investigheaza BAE in alte sase cazuri de coruptie privind comisioane dubioase acordate unor persoane din Romania, Africa de Sud si Tanzania. BAE a respins acuzatiile, purtatorul de cuvant al companiei, Barney O’Kelly, declarand ca ultimele dezvaluiri sunt "acuzatii nefondate, care reprezinta un atac asupra reputatiei BAE".

×
Subiecte în articol: externe