x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Apariţie MISTERIOASĂ pe Titan. Ce au descoperit cercetătorii NASA pe satelitul planetei Saturn (VIDEO)

Apariţie MISTERIOASĂ pe Titan. Ce au descoperit cercetătorii NASA pe satelitul planetei Saturn (VIDEO)

01 Oct 2014   •   14:07
Apariţie MISTERIOASĂ pe Titan. Ce au descoperit cercetătorii NASA pe satelitul planetei Saturn (VIDEO)

O insulă misterioasă descoperită într-o mare de hidrocarburi de pe Titan, satelitul planetei Saturn, de către sonda Cassini, a reapărut în vizorul sondei, dar are o altă înfăţişare decât ultima dată când a fost observată. NASA încă nu ştie care este natura acestui obiect şi care ar putea fi cauza acestei schimbări, relatează cnet.com, citat de Agerpres. Acest obiect a fost observat în Ligeia Mare, o mare formată în principal din metan lichid. Sonda Cassini a urmărit această 'insulă' care a apărut, a dispărut şi recent a reapărut, însă arată altfel.

Observată pentru prima dată pe imaginile obţinute de radarul sondei în iulie 2013, această 'insulă magică' a devenit obiectul a numeroase speculaţii în cadrul comunităţii ştiinţifice. Ea nu apare într-o fotografie din aceeaşi zonă realizată în 2007 de sonda Cassini. În cele mai recente imagini, obţinute în luna august a acestui an, obiectul misterios are un contur mai vag şi este mai extins decât era în 2013.

Oamenii de ştiinţă au exclus deja câteva ipoteze cu privire la natura acestui obiect. Ei susţin că nu poate fi vorba despre procesul de evaporare a metanului din mare pentru că linia ţărmului, aflată în apropiere nu s-a modificat deloc. Alte posibile explicaţii fac trimitere la formarea unor valuri sub acţiunea unor vânturi puternice, gaze care ies la suprafaţă din adâncurile mării de hidrocarburi, materiale solide care plutesc sau sunt în suspensie la mică adâncime sub suprafaţă.

O altă variantă susţine că ar putea fi vorba de efectele schimbărilor de anotimpuri pe Titan - în emisfera nordică a satelitului a început vara. NASA a anunţat că nu exclude nicio ipoteză fără o verificare riguroasă.

'Ştiinţa iubeşte un bun mister, iar prin acest obiect enigmatic avem un exemplu important al schimbărilor care se derulează în prezent pe Titan. Sperăm să putem continua să urmărim aceste schimbări pe măsură ce se produc, şi să obţinem noi informaţii despre evenimentele care se petrec în această mare extraterestră', a declarat Stephen Wall, din cadrul echipei de cercetători care monitorizează misiunea sondei Cassini.

Chiar dacă NASA va continua să monitorizeze această misterioasă formaţiune, răspunsurile cu privire la originea şi compoziţia sa ar putea veni abia după ce va fi trimisă o nouă sondă spaţială, mai performantă, spre Titan.

×