x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Apelul diplomatilor - Critici la Roma, laude in SUA

Apelul diplomatilor - Critici la Roma, laude in SUA

de Irina Cristea    |    Delia Zahareanu    |    07 Feb 2007   •   00:00
Apelul diplomatilor - Critici la Roma, laude in SUA

Aparitia in presa centrala italiana a unui apel la mentinerea angajamentelor militare ale Romei in Afganistan s-a lasat cu o scrisoare de protest din partea sefului diplomatiei de la Roma. La fel de iritat s-a aratat insa si premierul Romaniei.

Ministrul italian de Externe pomeneste despre "o initiativa neobisnuita" si trimite un protest scris catre mai multe state aliate. Omologii sai din Romania si Marea Britanie o considera "o initiativa diplomatica indrazneata", de peste Ocean au venit aprecieri fata de "o initiativa laudabila", iar premierul Romaniei cere o ancheta. Asa este vazut apelul semnat de mai multi ambasadori ai unor state membre NATO, printre care si Romania, si publicat zilele trecute in presa de la Roma. Cei sase diplomati reprezentand SUA, Marea Britanie, Canada, Olanda, Romania si Australia invita Italia sa isi mentina prezenta militara in Afganistan si sa ramana alaturi de aliatii care si-au detasat trupe pe acest front impotriva terorismului.

IN SCRIS. Ieri-seara, agentia AFP relata ca ministrul italian de Externe si-a exprimat nemultumirea fata de atitudinea ambasadorilor, scriindu-le omologilor sai din cele sase tari in cauza. "Interventia publica a celor sase ambasadori acreditati la Roma poate fi interpretata ca un amestec extern inoportun intr-o perioada cand se incearca luarea unei decizii pe o tema unde singurele instante competente sunt Guvernul si Parlamentul italian", se arata in scrisoarea semnata de Massimo D’Alema. In document, seful diplomatiei italiene isi declara fara echivoc "surpriza si dezaprobarea" fata de initiativa celor sase.

ANCHETA. Critic la adresa initiativei ambasadorilor a fost si premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu. Prim-ministrul liberal a afirmat ieri, intr-o conferinta de presa, ca nu stie cum va reusi sa ii explice omologului sau italian, Romano Prodi, dedesubturile acestui demers "neobisnuit, iesit din uzantele diplomatice". De altfel, premierul i-a transmis azi un mesaj lui Prodi, exprimandu-si "regretul pentru situatia creata prin semnarea de catre ambasadorul Romaniei in Italia a articolului publicat in La Repubblica", se arata intr-un comunicat al Guvernului. Tariceanu doreste si o ancheta la nivelul MAE pentru stabilirea circumstantelor in care ambasadorul Colteanu a avut "aceasta initiativa personala".

Intr-o conferinta de presa comuna, ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, si omologul sau britanic, Geoff Hoon, abordasera extrem de relaxat subiectul.

×
Subiecte în articol: externe