x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aproape sfânt

Aproape sfânt

de Carmen Plesa    |    29 Apr 2011   •   20:29
Aproape sfânt
Sursa foto: /Reuters

Papa Ioan Paul al II-lea poate fi ve­nerat de acum ca şi cum ar fi deja un sfânt, după ce a fost beatificat duminică la Roma. Prin decizia Sfântului Scaun, în fiecare an, la 22 octombrie (ziua în care în 1978 a început oficial ponti­ficatul său), Karol Wojtyla va putea fi sărbătorit în întreaga lume de cre­dincioşii catolici, şi nu numai în Italia şi în Polonia, unde memoria sa liturgică va fi obligatorie. Predica pronunţată de Papa Ioan Paul al II-lea la 22 octombrie 1978 va fi citată în ri­tualul liturgic al Bisericii Catolice.

"Nu vă fie teamă! Ci deschideţi larg porţile pentru Hristos" – cuvinte­le cu care şi-a început pontificatul Papa Ioan Paul al II-lea au fost re­pe­­tate ieri de actualul papă, Benedict al XVI-lea, la începutul predicii sale.
"Ceea ce pe atunci noul papă ales cerea lumii a făcut-o el însuşi, înaintea tuturor: a deschis către Hristos societatea, cultura, sistemele politice şi economice, inversând cu o forţă gigantică, ce venea de la Dumnezeu, o tendinţă ce putea să pară ireversibilă", a arătat ieri Papa Benedict al XVI-lea în predica sa. Au­to­ri­tă­ţi­le italiene au estimat că la evenimentul de ieri au participat aproape 2 milioane de persoane, alături de de­­le­gaţi din 90 de ţări, mai mulţi re­pre­zentanţi guvernamentali şi pre­şedinţii a 16 state.

Eve­nimentul de ieri din Piazza San Pietro n-a fost lipsit de incidente. Peste 500 de persoane au avut nevoie de îngriji­rea medicilor, după ce li s-a făcut rău în principal din cauza căldurii, iar 54 dintre acestea au necesitat internare. Cardinalul de Valencia, Augustin Garcia Gasco y Vicente, venit în Italia să asiste la evenimen­tele legate de beatificarea Papei Ioan Paul al II-lea, a murit ieri- di­mi­neaţă în institutul teologic unde fu­sese cazat. Cardinalul avea 80 de ani. N-au lipsit nici hoţii, încântaţi pro­babil de o aşa aglomeraţie. Numai ieri carabinierii au reţinut şapte persoane care au atentat la buzunarele credincioşilor.

Sprijin pentru români
Prezent la ceremonia de beatificare, ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, fost ambasador al României la Sfântul Scaun, a amintit sprijinul acordat de Papa Ioan Paul al II-lea credincioşilor români. "În 1999, după ce a revenit din vizita în România, Papa Ioan Paul al II-lea ne-a ajutat să obţinem o primă biserică pentru românii din Italia. Pe vremea aceea, comunitatea era foarte mică, a crescut exponenţial, iar astăzi avem şi un episcop şi o reţea de parohii care nu a contenit să se mărească. Fără aceşti preoţi, compatrioţii s-ar fi simţit însinguraţi şi înstrăinaţi. Aşa, oamenii îşi păstrează tradiţia, obiceiurile. Ne aşteptăm ca anul acesta să obţinem din partea autorităţilor italiene recunoaşterea oficială a cultului ortodox din Peninsulă", a declarat ministrul pentru Agerpres.
● Irina Cristea

×
Subiecte în articol: papa ioan paul al ii-lea beatificare