x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aproape trei sferturi din românii din Spania vor să se întoarcă. Dar nu prea curând…

Aproape trei sferturi din românii din Spania vor să se întoarcă. Dar nu prea curând…

de Carmen Plesa    |    05 Mai 2009   •   00:00

14 % din românii care locuiesc în Spania au intenţia de a se întoarce acasă într-un an, iar un sfert nu iau deloc în calcul revenirea în România.



Un studiu realizat la sfârşitul anului trecut arată că 71 % din românii din Spania ar dori să se întoarcă în ţară. Dintre românii intervievaţi, 32 % au declarat că ar dori să se întoarcă în următorii 2 până la 5 ani, iar 14 % într-un an. Un sfert dintre intervievaţi au spus că un au nici un fel de intenţie de a se întoarce în România.

Ministrul spaniol al Muncii, Celestino Corbacho, a anunţat ieri că Guvernul regatului iberic analizează posibilitatea de a plăti biletele de întoarcere în ţară românilor rămaşi fără loc de muncă în Spania, relatează cotidianul Diario de Navara, citat de Mediafax.

AJUTOR PENTRU ŞOMERII CARE DORESC SĂ REVINĂ ÎN ŢARĂ
Circa 718.000 de români au permis de rezidenţă în Spania, iar 253.000 dintre aceştia contribuie la Securitatea Socială, relatează sursa citată.  

Celestino Corbacho a anunţat de asemenea, luni, cu ocazia unei vizite efectuate în România, că Guvernul din care face parte va solicita "o analiză juridică" privind viabilitatea acordării unui ajutor economic pentru ca românii rămaşi şomeri în Spania, al căror număr ajunsese, la 31 martie, la 71.000, să se poată întoarce acasă în cazul în care doresc acest lucru.

"Dacă putem găsi o formulă, o vom face", a explicat Corbacho, precizând că "obiectivul nu este ca toţi românii să plece din Spania".

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a încheiat, luni, un acord cu Ministerul Muncii şi Imigraţiei din Spania privind facilitarea întoarcerii voluntare a lucrătorilor români din Spania, în special a şomerilor sau a celor care sunt în pericol să-şi piardă locul de muncă. Reprezentanţii celor două state au mai semnat, luni, şi două memorandumuri de înţelegere, între Inspecţia Muncii din România şi cea din Spania, respectiv între agenţiile de ocupare din cele două ţări.

10 LA SUTĂ SI-AU PIERDUT LOCUL DE MUNCĂ

Potrivit datelor înregistrate de autorităţile spaniole, 70.000 dintre românii înregistraţi legal sunt şomeri, doar 41.000 dintre aceştia beneficiind de indemnizaţia de şomaj. Celestino Corbacho a precizat că indemnizaţia de şomaj în Spania este de 850 de euro pe lună şi se poate acorda pe o perioadă de cel mult doi ani, în funcţie de perioada în care a cotizat persoana respectivă.

×
Subiecte în articol: diaspora romănii Spania