x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aproximativ 100 de soldaţi afgani sunt ucişi în fiecare săptămână, spune un general american

Aproximativ 100 de soldaţi afgani sunt ucişi în fiecare săptămână, spune un general american

04 Sep 2013   •   22:52
Aproximativ 100 de soldaţi afgani sunt ucişi în fiecare săptămână, spune un general american

Aproximativ 100 de soldaţi şi poliţişti afgani sunt ucişi în fiecare săptămână, dar aceste pierderi nu afectează capacitatea forţelor afgane de a lupta împotriva talibanilor, a afirmat miercuri numărul doi în ierarhia forţelor americane din Afganistan, informează agerpres.ro.

"În medie, în fiecare săptămână sunt ucişi între 50 şi 100 de membri ai forţelor afgane", a declarat jurnaliştilor generalul Mark Milley în cursul unei videoconferinţe de la Kabul. 

Aceste cifre sunt "importante" şi se apropie de ritmul pierderilor înregistrate de americani în timpul Războiului din Vietnam, a subliniat el.

Sunt însă incomparabil mai mici decât cu pierderile americane, şi anume, de la începutul anului în curs, în Afganistan şi-au pierdut viaţa 100 de soldaţi americani. În prezent, în această ţară se află circa 57.000 de soldaţi americani, asigurând în special misiuni de pregătire şi asistenţă în luptă pentru cei aproximativ 350.000 de poliţişti şi soldaţi afgani.

Într-un interviu publicat în ediţia de marţi a cotidianului britanic The Guardian, comandantul forţelor americane şi ale NATO din Afganistan (ISAF), generalul Joseph Dunford, a afirmat că 'nu crede că aceste pierderi sunt suportabile' pentru forţele afgane.

În ce îl priveşte, generalul Milley s-a arătat mult mai optimist. 'Forţele afgane dau dovadă de tărie. Sunt rezistente şi nu cred că ritmul pierderilor, deşi important, va înfrânge forţele afgane', a apreciat el.

NATO acţionează împreună cu forţele afgane 'în ce priveşte tactica, tehnica şi procedurile pentru a reduce pierderile acestora', a continuat militarul american.

Sprijinul are în vedere îndeosebi instruirea pentru detectarea şi dezamorsarea bombelor artizanale, una din principalele ameninţări la adresa forţelor aliate şi afgane, precum şi asistenţă medicală pentru evacuarea răniţilor.  

×
Subiecte în articol: afganistan soldati ucisi