x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arabia Saudită ameninţă SUA

Arabia Saudită ameninţă SUA

15 Oct 2018   •   13:50
Arabia Saudită ameninţă SUA

Arabia Saudită a ameninţat ieri SUA cu represalii, dacă Washingtonul o va sancţiona în urma dispariţiei jurnalistului şi disidentului saudit Jamal Khashoggi, care nu a mai fost văzut din data de 2 octombrie, când a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, relatează agenţiile AFP şi EFE.

„Regatul (Arabiei Saudite) respinge total orice ameninţare sau tentativă de a-l slăbi, indiferent că aceasta vine prin ameninţări cu impunerea de sancţiuni ori prin presiune politică”, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un înalt responsabil saudit, citat de agenţia oficială SPA. Reacţia survine declaraţiei date sâmbătă de Donald Trump, care a ameninţat Arabia Saudită cu „o pedeapsă severă”, dacă se va dovedi că jurnalistul Khashoggi a fost asasinat la ordinul autorităţilor de la Riad. Khashoggi, un critic al puterii de la Riad, nu a mai fost văzut de când a intrat în consulatul ţării sale la Istanbul, pe 2 octombrie, pentru demersuri administrative în vederea căsătoriei sale viitoare cu o cetăţeană turcă. Autorităţile turce afirmă că Jamal Khashoggi nu a mai părăsit clădirea, dar Riadul susţine contrariul. Turcia a anunţat, joia trecută, că Arabia Saudită a fost de acord cu formarea unui grup de lucru comun pentru a ancheta cazul, inclusiv pentru efectuarea unei percheziţii în consulat. Sâmbătă, însă, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că saudiţii încă nu cooperează deplin şi nu au permis intrarea anchetatorilor turci în clădirea consulatului.

Potrivit cotidianului turc „Sabah”, anchetatorii turci ar fi descoperit înregistrări făcute de Khashoggi cu ceasul său Apple, care ar sugera că el a fost torturat şi ucis.

 

Jamal Khashoggi a dispărut în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul

×