x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arabia Saudită: Atac de drone asupra a două instalații petroliere

Arabia Saudită: Atac de drone asupra a două instalații petroliere

14 Sep 2019   •   20:00
Arabia Saudită: Atac de drone asupra a două instalații petroliere

Două instalaţii petroliere ale gigantului saudit Aramco au fost vizate de un atac de dronă în această dimineață, a informat agenţia oficială de presă saudită SPA citând Ministerul de Interne. La ora 4.00 (1.00 GMT), echipele de securitate industrială Aramco au intervenit în două dintre instalaţiile sale la Abqaiq şi Khurais, în estul Arabiei Saudite. Flăcările au fost stinse. O anchetă a fost deschisă după atac, care nu a fost însă revendicat imediat.

Rebelii yemeniţi, sprijiniţi de Iran, revendică regulat tiruri de drone sau rachete împotriva unor ţinte saudite, declarând că acţionează ca represalii pentru loviturile aeriene ale coaliţiei conduse de Arabia Saudită ce intervine în Yemen în sprijinul forţelor proguvernamentale. Coaliţia, care intervine împotriva rebelilor houthi din 2015, a confirmat unele dintre aceste atacuri şi a dezminţit altele.

Cu ajutorul a zece drone, rebelii houthi au declanșat cel mai mare atac lansat vreodată în Arabia Saudită, în ziua de 17 august, împotriva câmpului Shaybah (est) și a provocat un incendiu limitat la o instalaţie de gaz, însă nicio persoană nu a fost rănită.

Pe 14 mai, houthi, care controlează vaste zone în Yemen, au revendicat un atac de drone în regiunea Riad împotriva a două staţii de pompare a unei conducte petroliere ce leagă estul de vestul regatului saudit. Atacul a avut ca rezultat suspendarea temporară a operaţiunilor la oleoduct, adăugându-se tensiunilor în creştere din regiunea Golfului în urma atacurilor şi actelor de sabotaj împotriva unor petroliere imputate Iranului de Statele Unite, acuzație respinsă de Teheran.
Distrugerea unui drone americane, intrată în spaţiul aerian iranian potrivit Teheranului, a provocat temeri legate de un conflict general. Preşedintele american Donald Trump a susţinut apoi că a anulat în ultimul moment lovituri aeriene ca represalii.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: arabia saudia atac drone