x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arabia Saudită găzduieşte un forum media, la un de la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Arabia Saudită găzduieşte un forum media, la un de la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

03 Dec 2019   •   12:07
Arabia Saudită găzduieşte un forum media, la un de la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Arabia Saudită găzduieşte luni şi marţi un forum media la Riad, la doar câteva zile după ce a adoptat măsuri de represiune împotriva unor scriitori şi bloggeri şi la un an după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează AFP.

Acuzată de organizaţii neguvernamentale internaţionale de intensificarea campaniei de reprimare a libertăţilor, Arabia Saudită încearcă să îşi îmbunătăţească imaginea pe plan mondial după criticile în privinţa situaţiei drepturilor omului şi în contextul în care se pregăteşte să găzduiască summitul G20 anul viitor, în luna noiembrie.

Prima conferinţă de acest gen, Forumul media din Arabia Saudită găzduieşte peste 1.000 de jurnalişti de la media arabe şi internaţionale, care discută despre "oportunităţile şi provocările" acestui sector, potrivit organizatorilor. În cadrul evenimentului a fost prevăzută şi o ceremonie de premiere.

"Credem în importanţa rolului pe care îl joacă media astăzi şi în libertatea şi independenţa presei", a precizat într-un comunicat preşedintele forumului, Mohammed al-Harthi.

În acest an, Arabia Saudită se plasează pe poziţia 172 din 180 în clasamentul mondial privind libertatea presei realizat de Reporteri fără Frontiere (RSF).

Prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman, liderul forte al regatului, s-a confruntat cu un scandal mondial după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, critic al regatului, de către agenţi saudiţi în consulatul ţării sale de la Istanbul în octombrie 2018.

În iunie, o expertă a ONU a concluzionat că există suficiente probe pentru a deschide o anchetă asupra responsabilităţii lui Mohammad bin Salman în acest caz. Primul moştenitor saudit a spus că îşi asumă responsabilitatea pentru crimă, dar a negat că a ştiut de planul de asasinat.

În contextul în care Arabia Saudită îi va găzdui pe liderii principalelor puteri economice mondiale în noiembrie 2020, organizaţiile de apărare a drepturilor omului au cerut statelor membre ale G20 să facă presiune asupra regatului.

Riadul a arestat la începutul săptămânii trecute cel puţin nouă persoane, între care jurnalişti şi scriitori, dintre care unii au fost eliberaţi ulterior, în cadrul unei noi campanii de represiune, potrivit unor activişti.

În aprilie, reprezentanţi ai organizaţiei Reporteri fără Frontiere s-au întâlnit cu oficiali saudiţi la Riad pentru a cere eliberarea a 30 de jurnalişti închişi, însă demersul nu a avut succes, conform RSF.

AGERPRES

×