x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arabia Saudită l-a lăsat fără cetățenie pe fiul lui Osama bin Laden

Arabia Saudită l-a lăsat fără cetățenie pe fiul lui Osama bin Laden

01 Mar 2019   •   17:28
Arabia Saudită l-a lăsat fără cetățenie pe fiul lui Osama bin Laden
Sursa foto: Captură video

Arabia Saudită i-a retras cetăţenia lui Hamza bin Laden, fiul fostului lider al Al-Qaida ucis de un comando american, Osama bin Laden, a anunţat Ministerul de Interne într-un comunicat publicat de gazeta oficială Umm al-Qura, relatează Reuters. 

Departamentul de Stat al SUA a anunţat joi că oferă o recompensă de până la 1 milion de dolari pentru informaţii care duc la "identificarea ori aflarea locaţiei în orice ţară" a lui Hamza, numindu-l un lider cheie al Al-Qaida. 

Hamza, despre care se crede că ar avea circa 30 de ani, s-a aflat alături de tatăl său înainte de atacurile de la 11 septembrie şi a petrecut o perioadă de timp alături el în Pakistan, după ce invazia condusă de SUA a Afganistanului i-a făcut pe mulţi dintre liderii Al-Qaida să fugă în acest stat, potrivit Brookings Institution.

Prezentat de noul şef al organizaţiei Ayman al-Zawahiri într-un mesaj audio din 2015, Hamza reprezintă o voce mai tânără pentru gruparea ai cărei lideri îmbătrâniţi fac eforturi de a-i inspira pe militanţii din toată lumea seduşi de gruparea Stat Islamic, susţin analiştii. 

El a lansat un apel la acte de eroism în capitalele occidentale şi a ameninţat că se va răzbuna împotriva SUA pentru uciderea tatălui său, a precizat Departamentul de Stat în 2017, când l-a desemnat drept un terorist de nivel mondial. 

De asemenea, el a ameninţat să-i lovească pe americanii aflaţi peste hotare şi le-a cerut triburilor saudite să se unească cu gruparea Al-Qaida în Peninsula Arabică din Yemen pentru a lupta împotriva Arabiei Saudite. 

Osama bin Laden a fost ucis de forţele speciale americane care au efectuat un raid în complexul din Pakistan în care se afla în 2011. Se crede că Hamza era în arest la domiciliu în Iran la momentul respectiv, iar documentele recuperate din complex au arătat că membrii grupării au făcut eforturi pentru a-l reuni cu tatăl său. 

Decizia saudită de a-l lipsi pe Hamza de cetăţenie a fost luată prin decret regal în noiembrie, potrivit unui comunicat dat publicităţii în ziarul oficial Um al-Qura.

AGERPRES

×