x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arabia Saudită, presată să recunoască oficial că l-a asasinat pe Khashoggi

Arabia Saudită, presată să recunoască oficial că l-a asasinat pe Khashoggi

de Şerban Mihăilă    |    17 Oct 2018   •   09:39
Arabia Saudită, presată să recunoască oficial că l-a asasinat pe Khashoggi

Strânsă cu ușa de către Occident și Ankara, Arabia Saudită pregătește un raport prin care recunoaște că moartea jurnalistului Jamal Khashoggi este consecința nefericită a unui interogatoriu scăpat de sub control în interiorul consulatului saudit din Istanbul, la capătul căruia criticul regimului de la Riad ar fi trebuit răpit din Turcia, a dezvăluit, ieri, CNN. Foarte probabil, raportul va concluziona că operațiunea nu a fost autorizată de Riad, iar vinovații vor fi pedepsiți.

Una dintre cele două surse citate de CNN a afirmat însă că textul raportului era pregătit și evaluat cu minuțiozitate de către autoritățile saudite, difuzarea sa fiind incertă. Noua teorie elaborată de Riad ar putea explica, de altfel, și declarația controversată dată de Donald Trump, luni dimineață, după o convorbire telefonică avută cu regele Salman. Presat de mass-media americane să ia atitudine după presupusa asasinare a jurnalistului care se refugiase la Washington și primise rezidență în SUA, șeful Casei Albe a sugerat că „ucigași fără scrupule” ar putea fi vinovați de dispariția lui Khashoggi, în condițiile în care regele Salman „a negat cu fermitate că ar avea vreo cunoștiință despre asta”. După ce a dat senzația că îl crede pe suveranul saudit, Trump a adăugat că l-a trimis pe șeful diplomației americane, Mike Pompeo, în Arabia Saudită pentru a primi lămuriri din partea Riadului. Deși miza relațiilor americano-saudite este extrem de ridicată, probele video și audio privind asasinarea jurnalistului în interiorul consulatului, pe care anchetatorii turci susțin că le dețin, nu-i permit lui Trump să nu pună presiune, la rândul lui, pe saudiți. El a spus că acordurile americano-saudite în domeniul armamentului nu vor fi anulate, însă a amenințat cu „sancțiuni severe”, dacă vinovăția autorităților de la Riad va fi dovedită. Avertismentul a fost primit foarte prost de saudiți, cei mai mari exportatori de țiței din lume, care au reamintit că ei joacă „un rol vital în economia mondială”, pe care ar putea să o destabilizeze cu ușurință.

Relație pe muchie de cuțit

Potrivit experților occidentali, Arabia Saudită ar avea mai mult de pierdut decât de câştigat din punct de vedere economic în cazul unei escaladări a tensiunilor cu SUA, americanii fiind primul partener comercial al saudiților. De cealaltă parte, dispariția lui Khashoggi îl încurcă enorm pe Trump, care a făcut din relaţia sa personală cu regele Salman şi fiul său, influentul prinţ moştenitor Mohammed Bin Salman, unul dintre stâlpii strategiei sale de a apropia Arabia Saudită de Israel contra Iranului. De asemenea, Trump conta pe Riad pentru compensarea oricărei scăderi a producţiei mondiale de petrol, provocată de sancțiunile impuse Iranului de către SUA.

Dacă rolul Arabiei Saudite în dispariţia jurnalistului va fi dovedit, Congresul SUA ar putea bloca vânzările de armament către saudiți, iar Trump ar fi presat să-i sancţioneze pe conducătorii de la Riad.

Presa din Turcia a venit cu noi ipoteze investigate de anchetatorii turci, care consideră că, după asasinarea lui Jamal Khashoggi în interiorul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul de către un comando de 15 persoane, trimis special de Riad, corpul jurnalistului „a fost dizolvat în acid”.

 

 

×
Subiecte în articol: Khashoggi