x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arafat in moarte clinica

Arafat in moarte clinica

05 Noi 2004   •   00:00

Vestea mortii liderului palestinian Yasser Arafat a cazut, ieri seara, ca un trasnet. Mult mai socanta a fost insa informatia care a aparut dupa doar cateva minute: Arafat nu este mort.

IRINA CRISTEA

DE UN FIR DE PAR. Pe Arafat il mai tin in viata aparatele si rugaciunile palestinienilor
"A murit sau nu Yasser Arafat" era, ieri seara, subiectul dezbatut de toate mass-media straine. Speculatiile privind starea de sanatate a liderului palestinian, care au circulat pe tot parcursul zilei de ieri, au culminat cu informatia ca Arafat a murit la spitalul din Franta, unde se afla de aproape o saptamana. Stirea a fost data publicitatii de o televiziune privata din Israel si de postul militar de radio israelian si a facut inconjurul lumii prin intermediul agentiilor de presa. Cand nimic nu parea ca se mai poate intampla, a cazut a doua bomba: Arafat traieste. Cel putin asa sustineau oficialii palestinieni, aceiasi care negasera toata ziua pana si informatia ca liderul lor ar fi in coma. CONFIRMAREA MEDICILOR. Dezmintirile lor, vehemente dar prea putin credibile, au primit insa si o confirmare ce nu putea fi pusa la indoiala, cea a reprezentantilor spitalului Percy din suburbia pariziana Clamart. Medicul-sef al Serviciului de sanatate al armatei franceze, generalul Christian Estripeau, le-a declarat oficial zecilor de jurnalisti care pazeau practic portile spitalului ca Yasser Arafat nu a murit. "Situatia clinica a domnului Arafat a devenit mai complexa. Presedintele Arafat nu a decedat", a spus generalul Estripeau. DECLARATII NOI. La scurt timp, radioul si televiziunea din Israel care lansasera informatia, citand "surse franceze", si-au nuantat relatarile si au precizat ca Arafat ar fi in moarte clinica. Intr-o situatie destul de jenanta s-a vazut si premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker. Spre surprinderea lumii intregi, Juncker s-a apucat sa declare, la Bruxelles, unde participa la o reuniune, ca poate confirma moartea lui Arafat. La scurt timp, premierul Luxemburgului si-a retras afirmatia. La sfarsitul acestei zile extrem de tensionate, singura informatie confirmata de toate sursele a fost cea ca Yasser Arafat a fost transferat la sectia de terapie intensiva a spitalului Percy, in urma unei degradari bruste a starii de sanatate. In plus, surse medicale au anuntat ca Arafat a intrat in moarte cerebrala.

IPOTEZA
Potrivit publicatiei Front Page Magazine, Arafat ar fi suferit de SIDA. Publicatia citeaza site-ul pentru homosexuali www.365gay.com, care sustine ca medicii francezi care-l trateaza pe Arafat au sugerat ca acesta ar fi fost infectat cu virusul HIV. Presa internationala mai aduce drept argument informatiile ca acesta ar fi fost bisexual. Generalul Ion Mihai Pacepa scrie, in memoriile sale, ca exista inregistrari video ale orgiilor lui Arafat cu garzile lui de corp. (Lavinia Tudoran)

COMA
Moartea cerebrala sau coma foarte profunda de gradul IV, cum mai este cunoscuta in medicina, inseamna, pentru personalul de reanimare, ca pacientul este mort. Desi aparatele nu mai inregistreaza vreo activitate cerebrala, deci creierul este "mort", restul organelor isi continua functiile. Incetarea activitatii cerebrale se stabileste dupa doua encefalograme la interval de patru ore una de cealalta si de o arteriografie ce dovedeste ca sangele nu mai iriga creierul. Pacientul poate fi mentinut in viata cu ajutorul aparatelor. (Irina Cristea)
×
Subiecte în articol: externe arafat