x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arderea drapelului israelian rămâne nepedepsită

Arderea drapelului israelian rămâne nepedepsită

de Şerban Mihăilă    |    21 Ian 2020   •   10:53
Arderea drapelului israelian rămâne nepedepsită

Formațiunea politică socialistă „Stânga” („Die Linke”) a torpilat în Senatul landului Berlin un proiect de lege care ar fi interzis incendierea drapelului israelian în capitala Germaniei. Partidul, a cărui orientare este una anti-israeliană, susține că o asemenea interdicție contravine dreptului la liberă exprimare.

Partidul „Stânga”, unul dintre membrii coaliției aflate la guvernare în orașul-stat Berlin, alături de Partidul Social Democrat (SPD) și Verzi, a blocat o inițiativă legislativă pro-israeliană înaintată de Uniunea Creștin Democrată (CDU), prin care ar fi fost interzisă arderea drapelului statului evreu, a anunțat ziarul berlinez „B.Z.”, citat de publicația „The Jerusalem Post”. „Nicio facțiune politică nu dorește arderea drapelelor Israelului sau a simbolurilor evreiești în Berlin. Introducerea unei interdicții în dreptul penal, sub forma solicitată de CDU, este însă o cale greșită”, a declarat Sebastian Schlűsselburg, lider al Partidului „Stânga”, pentru ziarul berlinez. CDU a înaintat proiectul de lege în Parlamentul landului Berlin, după ce drapelele israeliene au fost incendiate într-o serie de demonstrații organizate în capitala Germaniei, în 2017, atunci când președintele american, Donald Trump, a recunoscut Ierusalimul drept capitală a statului evreu și a mutat în acest oraș Ambasada SUA din Israel. Cei mai mulți dintre activiștii anti-israelieni care au dat foc steagurilor Israelului au fost musulmani cu cetățenie germană, scrie „The Jerusalem Post”. Schlűsselburg justifică decizia formațiunii sale politice de a bloca inițiativa CDU, invocând decizia unei instanțe judecătorești din Germania, care a hotărât că arderea unui drapel este protejată de libertatea de exprimare. „Dacă cineva dă foc drapelelor, înseamnă că îi arde, simbolic, pe cetățenii celeilalte națiuni, iar asta nu este, desigur, o opinie care merită să fie apărată”, a declarat Elio Adler, președintele „Inițiativei Valorilor”, organizație evreiască din Germania, citat de publicația israeliană. În momentul de față, arderea drapelului german este interzisă pe teritoriul republicii federale.

Acuzați de antisemitism

De-a lungul timpului, formațiunea politică „Stânga” a fost acuzată că alimentează antisemitismul contemporan, îndreptat împotriva statului evreu, susține „The Jerusalem Post”. Parlamentari ai acestui partid au fost puși, în 2014, în fruntea listei întocmite de Centrul Simon Wiesenthal cu cele mai grave manifestări antisemite și anti-israeliene. Patru membri ai acestui partid au instigat la ură contra statului evreu, în timpul unei acțiuni organizate în Parlamentul federal unicameral al Germaniei, a apreciat, la vremea respectivă, Centrul Simon Wiesenthal. În același timp, formațiunea politică „Stânga” respinge interzicerea activității globale a organizației anti-israeliene Hezbollah pe teritoriul german. 

 

Dacă cineva dă foc drapelelor, înseamnă că îi arde, simbolic, pe cetățenii celeilalte națiuni, iar asta nu este, desigur, o opinie care merită să fie apărată”.

Elio Adler

×