x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Are doar 5 ani şi uimeşte America! Ce ştie să facă un băieţel pasionat de istorie şi politică e absolut INCREDIBIL

Are doar 5 ani şi uimeşte America! Ce ştie să facă un băieţel pasionat de istorie şi politică e absolut INCREDIBIL

08 Mai 2013   •   11:00
Are doar 5 ani şi uimeşte America! Ce ştie să facă un băieţel pasionat de istorie şi politică e absolut INCREDIBIL

Arden Hayes are 5 ani, o memorie incredibilă şi un interes deosebit pentru istorie şi politică. Potrivit Daily Mail, băiatul ştie pe de rost numele celor 44 de preşedinţi americani. În plus, Arden ştie perfect şi discursul de la Gettysburg, rostit de Abraham Lincoln în timpul Războiului Civil.

Micuţul geniu a început să citească de la vârsta de 2 ani şi a devenit interesat de istorie, după ce a aflat că s-a născut în aceeasi zi cu preşedintele Franklin Roosevelt.

Deşi mai are ceva ani până să ajungă la majorat, Arden se declară încă de pe acum interesat de politică şi spune că este atât democrat, cât şi republican.

Discursul de la Gettysburg este o cuvântare ținută de Președintele Statelor Unite Abraham Lincoln și unul dintre cele mai des citate discursuri din istoria Statelor Unite. A ținut cu ocazia dedicării Cimitirului Militar Național din Gettysburg, Pennsylvania, în după amiaza de joi, 19 noiembrie 1863, în timpul războiului civil, cu patru luni și jumătate înainte de victoria decisivă a armatelor Uniunii împotriva celor ale Confederației în Bătălia de la Gettysburg.

Discursul de la Gettysburg

„Acum optzeci și șapte de ani, părinții noștri au adus pe acest continent o nouă națiune, concepută în Libertate, care au s-au dedicat ideii că toți oamenii sunt creați egali. Acum suntem angajați într-un mare război civil, testând dacă națiunea noastră sau orice națiune așa concepută și așa dedicată poate să îndure. Ne-am întâlnit pe un mare câmp de luptă al acelui război. Am ajuns să dedicăm o mare porțiune a acelui câmp, ca un loc de veghe celor care și-au dăruit viața ca acea națiune să poată trăi. Este întru totul potrivit ca noi să facem asta. Dar, într-un sens mai vast, noi nu putem dedica - noi nu putem consacra - noi nu putem sfinți - acest pământ. Oamenii curajoși, vii sau morți, care s-au chinuit aici, au consacrat acest loc, mult peste puterea noastră de a adăuga sau substrage. Lumea puțin va ține cont și va ține minte pentru puțin timp ceea ce spunem aici, dar nu v-a uita niciodată ceea ce au făcut ei aici. Mai curând este pentru noi cei vii să fim dedicați aici muncii neterminate a celor care s-au luptat și au avansat atât de nobil. Mai degrabă este pentru noi să fim dedicați măreței sarcini rămase în fața noastră, să luăm de la acești onorați morți devotament pentru cauza căruia ei și-au dat ultima plină măsură de devotament - pentru a ne asigura ca nu au murit pentru nimic - că această națiune, sub Dumnezeu, va avea o nouă naștere a libertății - adică guvernarea poporului de către popor, pentru popor, să nu piară de pe fața Pământului.”

×