x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Argentina: Mii de persoane au protestat împotriva legalizării avortului

Argentina: Mii de persoane au protestat împotriva legalizării avortului

05 Aug 2018   •   10:00
Argentina: Mii de persoane au protestat împotriva legalizării avortului

Mii de credincioşi mobilizaţi de bisericile evanghelice din Argentina au demonstrat sâmbătă la Buenos Aires împotriva proiectului de legalizare a avorturilor care urmează să fie examinat miercuri de Senat, relatează AFP. 

Bisericile evanghelice sunt cele care au ocupat prim-planul scenei în mişcarea anti-avort, lansând un apel la manifestaţii în centrul capitalei sub sloganul "Să salvăm două vieţi". 

În ţara de origine a papei Francisc, unde catolicismul este majoritar, numeroase parohii ale Bisericii catolice s-au raliat mişcării. 

"Avortul este o practică criminală şi nu o politică de sănătate publică, cum se încearcă să fie prezentat", au declarat organizatorii manifestaţiei, respingând unul dintre argumentele susţinătorilor legalizării, potrivit cărora faptul că avortul se practică clandestin provoacă anual moartea a zeci de femei. 

Proiectul de lege, care urmează să fie examinat de senatori începând de miercuri, autorizează avortul până la 14 săptămâni de sarcină şi prevede gratuitatea sa în toate centrele de sănătate ale ţării. 

Senatul, mai conservator decât Camera deputaţilor care a votat deja proiectul de lege, pare să se orienteze către o respingere a textului. 

"Mă îndoiesc că legea va fi adoptată, pentru că este un afront la constituţia noastră şi ştiu că senatorii nu vor permite aşa ceva. Argentina este pro-viaţă", a declarat pentru AFP Josefina Blanco, afişând o eşarfă albastră, simbolul oponenţilor legalizării avortului. 

În această ultimă linie dreaptă înainte de votul de miercuri, miza este "câştigarea străzii", după rolul determinant jucat de manifestanţii cu fulare verzi, embleme ale luptei pentru legalizarea avortului, în votul deputaţilor în favoarea acestei măsuri de la 14 iunie (129 de voturi la 125). 

Foarte influentă în Argentina, Biserica catolică organizează o mesă la catedrala din Buenos Aires miercuri, 8 august, în acelaşi timp cu dezbaterea de la Senat. 

Dezbaterea divizează societatea, precum şi partidele politice argentiniene, după ce a fost iniţiată de preşedintele Mauricio Macri, care s-a declarat împotriva avortului. Unii membri ai guvernului au asigurat însă că el nu îşi va folosi dreptul de veto dacă legea este aprobată. 

În Argentina, în termenii legislaţiei actuale, avortul este legal numai în caz de viol sau atunci când viaţa mamei este pusă în pericol, dar potrivit ONG-urilor aproape 500.000 de avorturi sunt practicate în fiecare an. 

În America latină, dreptul la avort nu există decât în Uruguay, Cuba şi Ciudad de Mexico, capitala Mexicului, potrivit AFP.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: argentina protest legalizare avort