x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arhivele personale ale lui Nelson Mandela pot fi consultate pe internet

Arhivele personale ale lui Nelson Mandela pot fi consultate pe internet

de Mediafax    |    28 Mar 2012   •   12:59
Arhivele personale ale lui Nelson Mandela pot fi consultate pe internet

Peste doua mii de documente semnate, fotografii si inregistrari video extrase din arhivele personale ale lui Nelson Mandela au fost postate online marti, oferind astfel lumii intregi o imagine mai clara si mai intima asupra primului presedinte de culoare din istoria Africii de Sud, informeaza MEDIAFAX, care citeaza AFP.

Gratie acestui proiect prezentat de Nelson Mandela Centre of Memory si gigantul american Google, toate documentele, digitalizate, pot fi de acum consultate intr-o colectie online, alcatuita din sapte sectiuni.

"Peste tot, in mod gratuit si de catre toata lumea", a subliniat Verne Harris de la acest centru, cu ocazia unei conferinte de presa.

Cel mai vechi document este carnetul de membru al lui Mandela la biserica metodista, datand din 1929, obtinut de acesta in perioada copilariei (Nelson Mandela s-a nascut in 1918).

Pot fi consultate online si o serie de note manuscrise, datand din perioada negocierilor duse de liderul sud-african pentru incheierea politicii de apartheid, in urma cu 20 de ani. Cele mai recente documente sunt cateva fotografii realizate in 2011 - inclusiv una cu cel mai tanar dintre stranepotii sai, Qheya II Zanethemba Mandela.

Aceste arhive se afla la Johanesburgh, sunt atent repertorizate si arareori accesibile pentru public.

In 2011, Google a platit centrului 1,25 milioane de dolari pentru a facilita proiectul si a acordat asistenta tehnica.

Nelson Mandela, in varsta de 93 de ani, nu a fost consultat pentru acest proiect, din cauza sanatatii sale fragile.

El nu a folosit niciodata un computer. In schimb, a avut intotdeauna grija sa pastreze marturii scrise despre istoria familiei sale.

In autobiografia lui, Mandela spune ca fotografiile cu familia sa au fost extrem de pretioase pentru el si l-au ajutat sa reziste pe perioada celor 27 ani de inchisoare. Generos din fire, Mandela le imprumuta si altor prizonieri, care nu aveau legaturi cu exteriorul.

Fiecare utilizator de internet va putea de acum inainte sa "rasfoiasca" calendarele cuprinzand notite scrise de Nelson Mandela in inchisoarea din Roben Island, sa admire fotografiile lui din tinerete sau sa priveasca inregistrarile video in care diverse personalitati, precum Desmond Tutu, sau cetateni obisnuiti, vorbesc despre intalnirile lor cu Mandela.

Arhivele dezvaluie si cateva aspecte din viata privata si sentimentala a lui Nelson Mandela, cunoscut mai ales pentru angajamentele sale politice.

Pe un calendar din anul 1980, ilustrat cu fotografia unei caprioare intr-o padure, Mandela a scris ca intr-un vis i-a aparut sotia lui de atunci, Winnie, si cele doua fiice pe care le-a avut cu ea, Zeni si Zindzi.

Condamnat de regimul sud-african de apartheid, recompensat cu premiul Nobel pentru pace in anul 1993, Nelson Mandela a fost ales, in 1994, presedinte al tarii, cu ocazia primului scrutin la care sud-africanii de culoare au avut dreptul de a vota. Mendela s-a retras din politica in 1999, dupa un singur mandat.

Ultima lui aparitie publica a avut loc cu ocazia finalei Cupei mondiale la fotbal, la Johannesburg, in iulie 2010.

In februarie, Mandela a fost spitalizat pentru scurta vreme, din cauza unor dureri abdominale. Dupa externare, a facut cateva analize amanuntite, dar care nu au identificat nicio problema majora de sanatate.

Arhivele pot fi consultate pe site-ul www.archive.nelsonmandela.org.

×