x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata chineză, gata să intre în Hong Kong

Armata chineză, gata să intre în Hong Kong

de Şerban Mihăilă    |    14 Aug 2019   •   13:44
Armata chineză, gata să intre în Hong Kong

În timp ce protestatarii blocau ieri aeroportul internațional din Hong Kong pentru a cincea zi consecutiv, iar șefa executivului regiunii semiautonome îi avertiza pe manifestanți să nu arunce metropola „în abis”, China dădea de înțeles că și-a pierdut răbdarea și este gata de o intervenție în forță. Presa chineză, portavocea regimului de la Beijing, s-a întrecut ieri în amenințări la adresa protestatarilor, pledând pentru intransigență și invocând o intervenție dură pentru restabilirea ordinii.

 

Tonul a fost dat de un înalt responsabil guvernamental, care a declarat, luni, că sesizează „semne de terorism” în rândul demonstranților. O zi mai târziu, agenția China Nouă îi denunța pe „extremiștii violenți”, care împing Hong Kong spre prăpastie, remarca France Presse, făcând o analiză a reacției mass-media chineze. Agenția din Beijing a avertizat apoi împotriva oricărei concesii făcute manifestanților. La rândul său, canalul CCTV a denunțat „actele de violență extremă”, care echivalează cu „omorul”. „Aceste elemente din Hong Kong, care provoacă haos, sunt apa noroioasă din torentul istoriei ce va fi curăţată”, a precizat canalul public de televiziune, adăugând că „atunci când atacăm terorismul, nu putem da dovadă de moliciune”. Aceste comentarii au fost făcute în timp ce alte surse de comunicare controlate de Beijing difuzau videoclipuri care prezentau blindate pentru transportul trupelor chineze, îndreptându-se spre granița cu Hong Kong. Hu Xijin, redactorul şef al cotidianului naţionalist „Global Times”, care a difuzat unul dintre aceste videoclipuri, consideră că liderii de la Beijing pregătesc o intervenție în forță, mai notează France Presse. Mii de militari chinezi se află într-o garnizoană din Hong Kong, însă, potrivit statutului semiautonom al metropolei, aceștia nu pot participa la menținerea ordinii, cu excepția cazului în care guvernul local îi solicită acest lucru. De altfel, șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, i-a avertizat marți pe protestatarii antiguvernamentali să nu arunce metropola „în abis”, precizând că „s-a ajuns la o situație periculoasă”, ce ar putea „duce la un drum fără întoarcere”. Lam, considerată „Doamna de Fier” a centrului financiar asiatic și o apropiată a Beijingului, este contestată vehement de către manifestanți, care îi cer demisia.

Pe marginea prăpastiei

Fosta colonie britanică este guvernată după principiul „o țară două sisteme”, care îi permite să își mențină statutul de centru financiar independent și libertăți mult mai mari decât în restul Chinei, inclusiv dreptul la liberă exprimare și asociere, precum și independența juridică. De zece săptămâni, Hong Kong trece prin cea mai gravă criză din istoria sa recentă, marcată de ample proteste contra guvernului local pro-Beijing, dar şi de confruntări violente între demonstranţi radicali, forțele de poliție și contra-manifestanți. Protestele au loc după ani întregi de nemulțumiri legate de modul în care China erodează, puțin câte puțin, statutul special acordat metropolei până în 2047. Până acum, de teama de a nu-i alunga pe investitorii centrului financiar internațional, China a acționat cu prudență și nu a intervenit direct în conflict.

 

Dacă elementele violente nu se îndepărtează de marginea prăpastiei, forţa statului ar putea interveni în Hong Kong, în orice moment”.

Hu Xijin, redactorul şef al cotidianului „Global Times”

×
Subiecte în articol: armata chineza Hong Kong