x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata rusă din Transnistria ameninţă securitatea Ucrainei

Armata rusă din Transnistria ameninţă securitatea Ucrainei

de Vitalie Calugareanu    |    21 Aug 2008   •   00:00
Armata rusă din Transnistria ameninţă securitatea Ucrainei

Deşi diplomaţia ucraineană a încercat marţi să-şi liniştească concetăţenii, declarând că nu există niciun risc de intervenţie militară rusă, Kievul este, totuşi, extrem de precaut.

Deşi diplomaţia ucraineană a încercat marţi să-şi liniştească concetăţenii, declarând că nu există niciun risc de intervenţie militară rusă, Kievul este, totuşi, extrem de precaut. Autorităţile ucrainene iau în calcul inclusiv un eventual atac armat dinspre Transnistria unde staţionează o armată rusească şi depozite enorme de armament şi tehnică de luptă.


Ucraina are acum de ce să regrete că, de-a lungul ultimului deceniu, nu a fost destul de consecventă în a sprijini demersul Chişinăului de evacuare a trupelor şi a armamentului rusesc din regiunea transnistreană.
Chiar dacă în acest moment, în Transnistria, se află, oficial, doar ceva mai mult de 1000 de soldaţi ruşi, imensele depozite cu armament rusesc de la Cobasna (localitate situată în regiunea transnistreană) reprezintă, în contextul tensiunilor ruso-ucrainene, o adevărată ameninţare la adresa securităţii Ucrainei, care are hotar comun cu Transnistria condusă de o grupare separatistă cu paşapoarte ruseşti.

SUSPECTE. Deocamdată, însă, serviciile speciale ucrainene şi-au îndreptat atenţia asupra unor organizaţii non-guvernamentale suspecte din regiunea transnistreană conduse de ofiţeri activi ai Securităţii de la Tiraspol. Prima în vizor a intrat organizaţia "Prorîv” din Transnistria, care are filiale şi în Crimeea, adică chiar în regiunea care face obiectul unor divergenţe aprige dintre Kiev şi Moscova. Şeful Serviciului de securitate al Ucrainei, Valentin Nalivaicenko, a declarat într-un interviu acordat portalului rus de ştiri RBC Daily.ru că "activitatea acestei organizaţii în Crimeea va fi sitstată în viitorul apropiat odată cu înlăturarea tuturor elementelor separatiste proruse din peninsulă”.


ASASIN. Organizaţia "Prorîv” din Transnistria este condusă de maiorul de securitate de la Tiraspol, Dmitrii Soin(foto), despre care se spune că ar fi responsabil de zeci de asasinate comise în ultimii zece ani şi care a fost dat în căutare prin Interpol de către autorităţile moldovene. Cu toate acestea, în Transnistria, nimeni nu-l împiedică să circule liber pe stradă şi chiar să primească în audienţă jurnalişti străini. În plus, el este profesor de sociologie la Universitatea din Tiraspol şi instructor de yoga. Idolul său este Che Guevara, al cărui portret imens stă atîrnat în sediul "Prorîv” din Tiraspol. Membrii acestei organizaţii de extremă-dreapta sunt tinerii recrutaţi de la Universitate şi instruiţi să comită acte de vandalism şi de propagandă împotriva Chişinăului. Salutul membrilor organizaţiei este identic cu cel nazist. Numai că pumnul este ţinut strîns la ridicarea mîinii. Cu doi ani în urmă, membrii "Prorîv” au profanat sediul şi drapelul Misiunii OSCE din Tiraspol şi au trimis la vale, pe rîul Nistru, o păpuşă în flăcări, cu chipul preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin.


Într-un interviu acordat cu un an în urmă unor ziarişti români, Soin a recunoscut că organizaţia "Prorîv” este finanţată de Rusia, dar nu numai, fără a oferi, însă, detalii.

×
Subiecte în articol: externe Transnistria