x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata slovenă "inapta" pentru misiuni NATO

Armata slovenă "inapta" pentru misiuni NATO

22 Feb 2018   •   06:51
Armata slovenă "inapta" pentru misiuni NATO

Forţele slovene au eşuat la testele de aptitudini de luptă ale NATO, organizaţie la care a aderat in 2004. La capatul mai multor probe pentru care s-a antrenat special, Brigada nr.72 a fost declarată 'inaptă de luptă', a anuntat Simon Korez, purtator de cuvant al armatei slovene.

 

'De ani de zile tragem semnale de alarmă', a subliniat el. 'Echipamentele noastre sunt vechi şi uzate' şi 'suntem insuficient de dotaţi, atât din punct de vedere financiar, cât şi ca efective, desi misiunile noastre s-au înmulţit', potrivit acestuia.

Prima ţară din fosta Iugoslavie care s-a alăturat NATO în 2004, Slovenia, cu o populaţie de 2 milioane de locuitori, dintre care 6.770 de militari, şi-a redus bugetul apărării la aproximativ 1% din PIB în cadrul măsurilor de reducere a cheltuielilor publice, decise după criza gravă din 2012-2013.

Cu doi ani în urmă, preşedintele sloven Borut Pahor calificase drept 'insuficientă' capacitatea operaţională a armatei, care a fost mobilizată pentru monitorizarea frontierei Schengen cu Croaţia în timpul crizei provocate de afluxul de migranţi spre Occident.

Guvernul s-a angajat să acorde mai multe resurse armatei, cu obiectivul de a-i consacra 1,14% din PIB în 2024. Cota alocată apărării a reprezentat 1,6% din PIB în 2010. Un recent raport al parlamentarilor germani evidentia deficienţele Bundeswehr-ului (armată Germaniei) în privinţa echipamentelor şi efectivelor, apreciind capacitatea operaţională a armatei germane drept 'degradată'. AGERPRES

×
Subiecte în articol: slovenia armata forte militare teste nato