x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, Marea Britanie şi Franţa, convinse că guvernul sirian e responsabil pentru atacul cu arme chimice. Siria şi Rusia spun că o intervenţie militară ar fi "o tragică eroare"

SUA, Marea Britanie şi Franţa, convinse că guvernul sirian e responsabil pentru atacul cu arme chimice. Siria şi Rusia spun că o intervenţie militară ar fi "o tragică eroare"

26 Aug 2013   •   09:24
SUA, Marea Britanie şi Franţa, convinse că guvernul sirian e responsabil pentru atacul cu arme chimice. Siria şi Rusia spun că o intervenţie militară ar fi "o tragică eroare"

SUA, Marea Britanie şi Franţa s-au arătat convinse că guvernul sirian ar fi folosit arme chimice împotriva rebelilor, într-un atac care a avut loc la 21 august, lângă capitala Damasc, în vreme ce Siria şi Rusia susţin că o eventuală intervenţie militară pentru înlăturarea regimului preşedintelui Assad ar fi "o tragică eroare".

Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat, şeful diplomaţiei SUA, John Kerry, are "puţine îndoieli" privind responsabilitatea guvernului sirian pentru atacul cu arme chimice.

Şeful diplomaţiei americane "a transmis clar, date fiind informaţiile împărtăşite cu partenerii noştri şi cu alte servicii de informaţii, că are extrem de puţine îndoieli în privinţa utilizării de arme chimice de către regimul sirian", a declarat purtătorul de cuvânt, potrivit agerpres.ro.

La rândul său, şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, a apreciat că nu există "vreo îndoială" în legătură cu atacul cu armament chimic şi asupra "responsabilităţii" regimului sirian, relatează mediafax.

"Indiciile sunt total convergente asupra amplorii masacrului şi responsabilităţii regimului. În ceea ce ne priveşte, pe baza unor elemente precise, nu există vreo îndoială cu privire la semnificaţia materială a faptelor şi asupra originii lor", a declarat Fabius duminică într-o conferinţă de presă la Ierusalim.

La rândul său, preşedintele Franţei, François Hollande, s-a arătat convins, într-o discuţie cu preşedintele SUA, Barack Obama, că responsabilitatea pentru atacul în care au murit sute de persoane, mulţi dintre ei copii, este a guvernului sirian.

"Şeful statului (francez n.r.) a condamnat utilizarea armelor chimice în Siria şi a spus că totul converge către desemnarea regimului de la Damasc ca autorul acestor atacuri inacceptabile", a anunţat preşedinţia franceză într-un comunicat.

"Cei doi preşedinţi au convenit să rămână în contact strâns pentru a răspunde în comun acestei agresiuni fără precedent", a adăugat aceeaşi sursă, referindu-se la întâlnirea dintre Hollande şi Barack Obama.

La rândul său, ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, s-a arătat convins că vina pentru atac este a guvernului sirian, adăugând, însă, că este posibil ca probele să fi fost distruse, deplângând totodată faptul că regimul sirian a întârziat prea mult accesul experţilor ONU, care vor veni să investigheze cazul.

"Problema este că cea mai mare parte a probelor ar putea să fi fost distruse de un bombardament de artilerie. Este necesar să fim realişti în privinţa a ceea ce echipa ONU poate obţine", a comentat Hague.

Acesta a adăugat că este convins de vinovăţia regimului de la Damasc. "Există prea multe probe şi ele arată toate în aceeaşi direcţie".

De partea cealaltă, ministrul Informaţiilor din cabinetul lui Bashar Al-Assad a avertizat Statele Unite că o intervenţie militară în Siria ar crea "o minge de foc care va cuprinde întregul Orient Mijlociu".

"O intervenţie militară în Siria nu va fi în niciun caz un picnic. Ar crea reacţii adverse şi o minge de foc care ar cuprinde întregul Orient Mijlociu", a declarat Omran Zoabi, ministrul sirian al Informaţiilor.

De asemenea, regimul islamist de la Teheran, principalul aliat regional al Damascului, a avertizat Statele Unite că depăşirea "liniei roşii" printr-o eventuală intervenţie miliară în Siria va genera "consecinţe dure".

Împotriva oricărei acţiuni militare s-a arătat şi Rusia, afirmând că o intervenţie acum ar însemna o "tragică eroare".

"Facem un apel ferm spre cei care evocă posibilitatea unei intervenţii militare în Siria înainte de rezultatul anchetei ONU. Ar fi o tragică eroare", a comunicat Ministerul rus de Externe.

În ciuda retoricii statelor occidentale, care au vorbit de "acţiuni decisive" în privinţa Siriei, Casa Albă a dezminţit că ar plănui o intervenţie militară în SUA.

"Preşedintele (Obama n.r.) nu a decis să angajeze o acţiune militară", a dat asigurări un responsabil al preşedinţiei americane.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizaţie apropiată opoziţiei siriene, a anunţat că la Damasc s-au înregistrat 322 de morţi, dintre care 54 de copii, în urma presupusului atac cu arme chimice. Spitalele din Siria au tratat aproximativ 3.600 de pacienţi cu "simptome neurotoxice" după atacul comis la Damasc pe 21 august, dintre care 355 au murit, a anunţat, la rândul său, Organizaţia Medici fără Frontiere, precizând însă că nu are capacitatea de a confirma "ştiinţific" utilizarea armelor chimice.

Guvernul sirian şi rebelii care vor schimbarea regimului s-au acuzat reciproc de utilizarea armelor chimice.

ONU a solicitat Siriei accesul inspectorilor săi pentru a verifica locul atacului, însă avizul a întârziat mai multe zile, inspectorii primind undă verde abia astăzi.

În cazul în care în cadrul atacului s-a folosit gazul sarin, aşa cum afirmă rebelii sirieni, găsirea dovezilor este problematică, dat fiind că această substanţă se evaporă la aceeaşi temperatură ca apa şi nu lasă urme. 

×