x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arme letale pentru irakieni

Arme letale pentru irakieni

de Anca Aldea    |    10 Noi 2005   •   00:00
Arme letale pentru irakieni

In timpul ofensivei de la Fallujah, in noiembrie 2004, trupele americane au folosit arme chimice letale, pe baza de fosfor. Intr-un documentar transmis de canalul de stiri al televiziunii publice italiene RAI, jurnalistii incearca sa demonstreze ca Statele Unite ale Americii au folosit arme de distrugere in masa impotriva populatiei civile din orasul irakian Fallujah.

In noiembrie anul trecut, armata americana a lansat o ofensiva la Fallujah, oras preponderent sunnit, situat la vest de Bagdad. Misiunea trupelor SUA a fost de a-i distruge pe apropiatii lui Abu Musab al-Zarqawi, liderul Al-Qaeda din Irak.

Masacrul din orasul irakian a fost putin mediatizat in Occident in acea vreme. Un an mai tarziu, canalul de stiri al televiziunii italiene RAI a dat publicitatii un film documentar socant, cu titlul "Fallujah: Masacrul ascuns". Jurnalistii italieni sustin ca fortele SUA au folosit atunci bombe pe baza de fosfor alb, o substanta letala uzitata, in mod normal, numai in operatiunile de camuflare.

ALARMA IN PRESA. Dupa seria de atacuri, presa araba din regiune a acuzat Casa Alba de a fi autorizat un atac cu arme chimice impotriva locuitorilor Fallujahului. In publicatia Islam Online din Qatar a aparut, la 10 noiembrie 2004, un articol cu titlul "Trupele SUA au gazat Fallujahul". Islam Online, care se afla in trustul Al Jazeera Publishing, a facut cunoscut ca fortele SUA au folosit la Fallujah bombe incendiare cu fosfor alb. Dupa aceasta acuzatie, la 12 noiembrie 2004, Pentagonul a transmis un comunicat in care se arata ca armele pe baza de fosfor nu contravin Conventiei Armelor Chimice. Administratia Bush a calificat atunci informatiile din presa araba ca fiind "minciuni pe scara larga" si a insistat ca au fost folosite doar proiectile-trasoare pe baza de fosfor pentru iluminare: "Acestea sunt lansate in aer pentru a ilumina pozitiile inamice, in timpul noptii, nu pentru a ucide", se arata in comunicatul Departamentului american al Apararii.

Ce au omis insa sa spuna autoritatile americane a fost faptul ca folosirea fosforului impotriva unui om se numeste act criminal. In mod normal, fosforul alb este considerat munitie conventionala, fiind utilizat de catre trupele SUA cu scopul de a ilumina pozitiile inamicului pe timp de noapte. Folosirea unor astfel de substante asupra oamenilor este interzisa prin Conventia de la Geneva. Numai ca Statele Unite nu sunt semnatarele protocolului acestei conventii.

MARTURII LA CALD. In filmul documentar transmis in urma cu doua zile de canalul de stiri al televiziunii italiene RAI se arata ca fosforul alb continut in proiectilele folosite de armata americana nu da gres. El arde instantaneu o data cu atingerea pielii. Arde carnea... Pana la os.

Imaginile prezentate de televiziunea italiana sunt socante. Pe pelicula este inregistrata marturia unui fost puscas marin american, Jeff Englehart, care spune ca a vazut cadavre de femei si copii arsi. "Nu stiu sa fi fost folosit fosforul alb la Fallujah. Aceasta substanta ucide fara discriminare. Fosforul arde, topeste carnea pana la os. Am vazut cadavre de femei si copii. Fosforul explodeaza si formeaza un nor. Nici o persoana pe o raza de 150 de metri nu supravietuieste", spune Jeff, fost membru al Diviziei I Infanterie.

Pentagonul a negat ieri ca trupele americane trimise in Irak pentru a elibera lumea de tiranul Saddam ar fi folosit arme chimice impotriva civililor. Cu toate acestea, intr-un comunicat de presa, armata americana confirma ca fortele SUA au aruncat, in Irak, intre martie si aprilie 2003, bombe MK-77, dar nu precizeaza daca acestea contineau sau nu napalm, o alta substanta letala. Folosirea armelor chimice impotriva tintelor vii este interzisa printr-un tratat semnat la Washington in 1997.

CONTROVERSA
"Nu stiu sa fi fost folosit fosforul alb la Fallujah. Aceasta substanta ucide fara discriminare. Fosforul arde, topeste carnea pana la os" - un fost militar american

RAMANETI IN IRAK!
Presa britanica nota ieri ca televiziunea italiana si-a ales foarte bine momentul difuzarii filmului documentar. Cu o zi inainte difuzarii, presedintele Irakului liber de Saddam, Jalal Talabani, a sosit la Roma pentru o vizita oficiala de cinci zile. Marti, s-a sarbatorit un an de la ofensiva militara din Fallujah, descrisa ca fiind "un masacru ascuns". Si tot ieri, Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite a cazut de acord sa prelungeasca mandatul fortelor multinationale de pace din Irak. Pentru inca un an. Coincidenta sau nu, tot marti, presedintele Talabani a cerut administratiei de la Roma sa-si mentina trupele in tara sa pana la sfarsitul lui 2006. Cei 3.000 de militari italieni aflati in Irak se vor putea intoarce acasa anul viitor, dupa ce fortele irakiene "vor fi capabile sa inlocuiasca efectivele internationale", a declarat Talabani.

"Sunteti indreptatiti sa va ganditi la retragerea trupelor, insa trebuie s-o faceti in colaborare cu guvernul irakian si in maniera graduala", a spus presedintele Irakului, instiintat in prealabil ca populatia Italiei nu este o sustinatoare infocata a situatiei actuale din Irak. "O retragere rapida si neprogramata a fortelor internationale ar fi o catastrofa", a adaugat Talabani. Italia a trimis in Irak 3.000 de militari, in iunie 2003, dupa interventia militara americano-britanica, iar intoarcerea militarilor, ceruta de opinia publica, a devenit un subiect de polemica.

MASACRUL ASCUNS
Documentarul intitulat "Fallujah: Masacrul ascuns" prezinta si marturia biologului irakian Mohamad Tareq. El sustine ca "o ploaie de foc a cazut asupra orasului Fallujah. Oamenii atinsi de aceasta substanta multicolora au inceput sa arda, iar ulterior au fost descoperite cadavre cu rani ciudate. Corpurile erau arse, in timp ce hainele ramasesera intacte".

Filmul dezvaluie existenta unei scrisori semnate de seful armatei britanice, Adam Ingram (foto), potrivit caruia, in perioada 31 martie-2 aprilie 2003, in Irak, au fost folosite 30 de bombe MK-77 asupra tintelor militare, in timpul Operatiunii Iraqi Freedom (Eliberarea Irakului). Realizatorii filmului pretind ca detin "dovezi incontestabile" privind utilizarea bombelor de tip Mark-77 (MK-77), pe baza de napalm sau a unei substante similare cu napalmul, in atacul de la Fallujah, ceea ce ar reprezenta o incalcare a prevederilor Conventiei Natiunilor Unite privind interzicerea sau limitarea folosirii anumitor categorii de arme clasice. Conventia, care a fost adoptata in 1980, permite utilizarea napalmului exclusiv impotriva unor obiective militare. SUA nu au ratificat acordul de baza al conventiei, dar au retras din uzanta bombele incendiare cu napalm. Astfel ca singurele proiectile incendiare folosite de armata americana sunt MK-77 si cele pe baza de fosfor alb. In timpul razboiului din Vietnam, militarii americani denumeau fosforul alb "Willy Pete". Este o substanta de culoare galben palid si cu miros intepator, asemanator usturoiului. Desi este toxic, Willy Pete nu este interzis prin nici un tratat.
×
Subiecte în articol: externe irak folosit baza arme fallujah fosforul