x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arme ucrainene pentru Al-Qaeda

Arme ucrainene pentru Al-Qaeda

10 Feb 2004   •   00:00

Reteaua terorista Al-Qaeda, condusa de Ossama ben Laden, se afla in posesia unor arme nucleare achizitionate din Ucraina la sfarsitul anilor ‘90.

Potrivit dezvaluirilor facute la sfarsitul saptamanii trecute de cotidianul arab "Al-Hayat", exista doua ipostaze in care teroristii ar face uz de aceste arme.

Intelegerea de la Kandahar
In primul rand, ei spera sa le poata detona in interiorul Statelor Unite, scenariu care da fiori strategilor de la Pentagon. In al doilea rand, Al-Qaeda nu va ezita sa-si foloseasca arsenalul pentru o "batalie finala", daca luptatorii sai ar fi incoltiti si atacati cu arme chimice sau nucleare. Sursele citate de cotidianul arab nu au putut preciza insa numarul exact de arme achizitionate din Ucraina si nici numele celor care le-au furnizat. Se stie totusi ca afacerea a fost perfectata in 1998 de catre experti ucraineni, aflati intr-o vizita "de lucru" in Afganistan, la Kandahar. Orasul era una dintre fortaretele regimului taliban, care avea legaturi stranse cu Al-Qaeda si temutul ben Laden.

100 de "valize nucleare"
Dupa caderea Imperiului sovietic, Ucraina a mostenit o cantitate impresionanta de arme de distrugere in masa. Desi Kievul sustine ca le-a returnat pe toate Rusiei, cateva zeci de focoase au disparut in mod misterios. Un fost consilier pe probleme de securitate, generalul rus Alexandr Lebed, mort in accident de elicopter in 2002, a atras la un moment dat atentia ca cele 1.900 de focoase returnate nu includ 100 de arme nucleare portabile, de forma unor genti diplomat. Fiecare dintre "valizele nucleare" are o putere egala cu 1.000 de tone de TNT si capacitatea de a ucide aproape 100.000 de persoane. Cu toate acestea, Moscova a negat intotdeauna existenta acestor arme.
( ANA ILIE)

×
Subiecte în articol: externe arme