x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armele nucleare, la mare căutare.

Armele nucleare, la mare căutare.

07 Iun 2011   •   21:00
Armele nucleare, la mare căutare.

Un raport al Institutului International de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) arata ca in 2010 cursa inarmarii a continuat, deoarece resursele naturale au reprezentat inca o sursa majora de tensiuni. Potrivit raportului citat de AFP si Mediafax, contextul international marcat de tensiuni a fost alimentat, in mare parte, de competitia pentru bogatiile naturale, din cauza cresterii cererii internationale si a penuriilor provocate, in special, de schimbarile climatice. Cresterea brusca a cererii, care a insotit intrarea masiva a Indiei si Chinei pe piata de consum, a provocat o intensificare a con­curentei in domeniul cercetarii si explorarii pentru noi resurse, inclusiv in zona arctica, precum si o crestere a preturilor.

Totodata ar trebui amintita si influenta resurselor petroliere asupra tensiunilor din Sudan sau Libia, unde acestea au contribuit la declansarea unui razboi civil. SIPRI mai arata ca Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franta, China, India, Pakistanul si Israelul detin peste 20.500 de focoase nu­cleare. Dintre acestea, 'cel putin 5.000 sunt pregatite de utilizare, iar aproape 2.000 sunt mentinute in stare de alerta operationala ridicata'. In plus, SUA, Rusia, Marea Britanie, Franta si China 'fie amplaseaza noi sisteme de armament nuclear, fie vor face acest lucru, dupa cum si-au anuntat deja intentia'.

Raportul denunta totodata coruptia care insoteste tranzactiile cu armament, care reprezinta, in mare, '40% din coruptia globala la toate tranzactiile comerciale'.

×
Subiecte în articol: externe